Slobodna Dalmacija: 26. 01. 2005.

BANSKE DVORE ZA SADA NAPUŠTAJU TEK DVA MINISTRA

Veće promjene u Vladi tek nakon lokalnih izbora?

Nakon Sanaderove potvrde da će kabinet napustiti Miomir Žužul i Andrija Hebrang, postalo je izvjesno da će Vlada na svoj temeljitiji redizajn počekati još neko vrijeme

ZAGREB - Iz Vlade odlaze dva ministra, a temeljitija rekonstrukcija, ako do nje uopće i dođe, može se očekivati tek nakon lokalnih izbora - zaključak je to većine glasina koje posljednjih dana kruže oko Banskih dvora.

Nakon što je premijer Ivo Sanader na nedjeljnom gostovanju na Novoj TV izrijekom potvrdio da će njegov kabinet napustiti Miomir Žužul i Andrija Hebrang, postalo je izvjesno da će Vlada na svoj temeljitiji redizajn počekati još neko vrijeme.

Dvije kadrovske izmjene u Vladi teško će se moći nazvati i mini rekonstrukcijom jer jedan ministar odlazi po sili moralnog zakona, a drugi po sili bolesti. Žužul će otići u ožujku bez obzira hoće li u tome mjesecu početi pregovori s Europskom unijom ili će oni možda biti odgođeni - kažu naši izvori u Vladi i MVP-u. Naime, kad je on, početkom siječnja, dao neopozivu ostavku, a premijer je prihvatio, iz Vlade je objavljeno da će šef diplomacije obavljati aktivno svoju dužnost do početka pregovora s EU-om, najavljenog za 17. ožujka.

Kako se u međuvremenu počeo relativizirati taj datum zbog primjedbi Bruxellesa da Hrvatska nije pokazala potpunu vjerodostojnost u punoj suradnji s Haaškim sudom, postavilo se i pitanje roka u kojem će Žužul otići sa Zrinjevca.

Ipak, njegov je odlazak vezan za ožujak, a ne za početak pregovora bez obzira krenuli oni u trećem mjesecu ili ne - tvrdi naš dobro obaviješteni izvor u hrvatskoj Vladi.

— Žužulova je ostavka bila neopoziva i bilo bi krajnje neozbiljno njegov (ne)odlazak sada naknadno vezati uz (ne)početak pregovora s EU-om. Osim toga, ni sam Žužul nije inzistirao da ostane ministar do ožujka. Riječ je o preuzetim obvezama i susretima koje je dogovorio prije ostavke te je procijenjeno da bi bilo dobro da ih odradi do odlaska s te dužnosti - kaže ovaj dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Krug mogućih Žužulovih nasljednika, po svemu sudeći, suzio se na dva imena - na Kolindu Grabar-Kitarović, aktualnu ministricu europskih integracija, i Nevena Juricu, hrvatskog veleposlanika u Washingtonu. Riječ je o HDZ-ovim dužnosnicima koji su do kraja lojalni stranci i premijeru. No, uvijek su moguća i iznenađenja kao, primjerice, u izboru Vladimira Drobnjaka za glavnoga pregovarača s EU-om. Za sada na političkim kladionicama bolje kotira Grabar-Kitarović jer se čini da su repovi afere nestalih bešteka u vrijeme Juričina veleposlaničkog mandata u Australiji još uvijek presvježi da bi Sanader, nakon Žužula, riskirao s reanimiranjem starih skandala.

Kuloari su nakon Hebranga u Ministarstvu zdravstva skloni vidjeti nekadašnjega ministra Željka Reinera (koji je, slučajno ili ne, tijekom izborne noći zamijećen u istaknutom društvu u stožeru HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Jadranke Kosor) ili nekog od recentnih Hebrangovih suradnika iz Ministarstva.

Ovakav time out na najavljenoj rekonstrukciji Vlade logičan je potez jer se polako bliže i lokalni izbori, a HDZ-ov stranački rasadnik još uvijek nije toliko bogat da bi izuzeo ministre od izborne utakmice. To više što su neki od najbližih Sanaderovih suradnika dugo godina bili gradonačelnici u svojim sredinama (Božidar Kalmeta u Zadru, Ivan Šuker u Velikoj Gorici), pa je očekivati da će se neki od njih u svibnju pojaviti kao HDZ-ovi kandidati za gradonačelnike ili župane.

M. KARLOVIĆ-SABOLIĆ, Š. SELIMOVIĆ

Vukelić mora raditi na reklamiranju sebe

Premijer Ivo Sanader je prilično čvrsto stao na stranu u javnosti dosta prozivanoga ministra gospodarstva Branka Vukelića - čiji je odlazak na čelo Ine dugo vremena figurirao kao "gotova" stvar - kazavši da je riječ o ministru koji vrijedno radi, ali ima samo jedan problem: "self promotion" ili, što bi narod rekao, samoreklamiranje. A to se, računaju u Vladi, može naučiti.

Matulović-Dropulić u utrci za Zagreb?

Za sada se sve izvjesnijom čini mogućnost da bi kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu mogla biti ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić. Predsjednica gradskog HDZ-a Jadranka Kosor u izbornoj noći opovrgnula je mogućnost da će to biti ona, pa bi ova alternativa za stranku bila sasvim dobrodošla. Posebno ako se gleda u kontekstu njezina posljednjega sukoba s SDP-ovim dogradonačelnikom Milanom Bandićem, u kojemu je prva jasno i glasno rekla što misli o njegovoj namjeri da legalizira bespravne tajkunske pothvate na padinama zelenih zona zagrebačkog Podsljemena.

Ako i izgubi, uvijek se može vratiti u Vladu, uz već uvriježeno obrazloženje da je HDZ iz svega izišao - još snažniji.