Novi list: 27. 01. 2005.

VLADA OPET POKUŠALA PREVESLATI UMIROVLJENIKE OKO POVEĆANJA MIROVINA

Jordan: Suradnja HSU-a i HDZ-a bliži se kraju

ZAGREB – Još jednom, po tko zna koji put, Vlada je pokušala zaobići umirovljenike i nametnuti im nepoželjnu formulu usklađivanja mirovina po principu – 50 posto usklađivanja s rastom plaća, a drugih 50 posto s rastom životnog standarda. Takvu formulu usklađivanja mirovina predvidio je Nacionalni program za pridruživanje Europskoj uniji, koji je razmatran ovog mjeseca u saborskom Odboru za zakonodavstvo.

Umirovljenici o tome nisu bili informirani, ali kako u spomenutom saborskom odboru sjedi i predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske Vladimir Lokmer, o svemu je hitno izviješćen predsjednik HSU-a Vladimir Jordan.

– Ovako kako ide, mislim da se suradnja bliži kraju, ustvrdio je jučer vidno razočaran predsjednik HSU-a, ističući da umirovljenici ne prihvaćaju takozvanu »mješovitu formulu usklađivanja mirovina«.

Već na sjednici saborskog Odbora za zakonodavstvo Nacionalnom programu za pristup EU suprotstavio se Lokmer, ustvrdivši da je riječ o za umirovljenike neprihvatljivom dokumentu.

O najnovijem pokušaju zaobilaženja umirovljenika jučer su trebali razgovarati predsjednik HSU-a Jordan i premijer Ivo Sanader, ali premijerova tajnica već ujutro je nazvala u stranku umirovljenika poručivši da Sanader ne može doći na sastanak jer je bolestan.

– Premijer me osobno nazvao i rekao da ga je shrvala viroza, zbog čega ćemo morati odgoditi sastanak, potvrdio nam je Jordan.

Međutim, viroza premijera nije spriječila da se sinoć sastane s predsjednikom Stjepanom Mesićem, što jasno govori da su partneri iz HDZ-a umirovljenike svrstali na samo dno svoje liste prioriteta.

Bez obzira na dirigirane šumove u komunikaciji između HDZ-a i HSU-a, predsjednik umirovljeničke stranke Jordan još uvijek očekuje da će ovogodišnje usklađenje mirovina, koje bi se trebalo dogoditi u ožujku, biti izračunato po staroj formuli, prema nominalnom rastu plaća.

– Ukoliko usklađenje ne bude po aktualnoj formuli, prekinut ćemo suradnju s Vladom, upozorava Jordan.

Također, ovom prilikom predsjednik HSU-a podsjetio je i na predizborne istupe HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Jadranke Kosor, koja je u jeku kampanje pozivala svoje suradnike iz Vlade da što prije donesu Zakon o mirovinskom fondu.

Zakon o umirovljeničkom fondu, prema ranijim obećanjima iz Vlade, trebao je proći prvo čitanje već na prvoj siječanjskoj sjednici Sabora, ali obećanja nisu ispunjena.

Sjećanje na Jadranku Kosor

– Jadranka Kosor na čelu je vladinog povjerenstva koje bi trebalo brinuti i o problematici umirovljenika. Doduše, priča se da više nije na čelu tog povjerenstva, ali mi nikakvu službenu obavijest nismo dobili. Ovim putem podsjećamo je na njene izjave iz kampanje i očekujemo da u cijelosti provede ono što je obećavala, kaže Jordan.

L. TOMIČIĆ