Novi list: 29. 01. 2005.

Kako su se pas i mačka odlučili pomiriti

Velike koalicije HDZ-a i SDP-a neće biti na državnoj razini, ali najnovije mirenje Sanadera i Račana pokazuje da su moguće na nekim lokalnim razinama, poslije svibanjskih izbora, kako bi velike stranke izbjegle ucjene malih

Piše: Branko Podgornik

Ivica Račan stalno odbacuje tvrdnje da je SDP ušao u tihu koaliciju s HDZ-om, ali bez puno uspjeha. Očekuje se da će takvih tvrdnji biti i više. Otkako je Ivo Sanader prvi čovjek Vlade i vladajuće stranke, između HDZ-a i SDP-a došlo je do nezapamćenog razumijevanja, nakon desetljeća u kojem se su dva najveća stranačka konkurenta u Hrvatskoj slagala poput psa i mačke.

»Suradnja s HDZ-om da, ali koalicija ne«, uporno ponavlja Račan objašnjavajući da su uoči Nove godine ne samo SDP, nego i cijela oporba, sklopili s HDZ-om neformalnu »vanjskopolitičku koaliciju« koja ima za cilj osigurati što brži ulazak Hrvatske u EU. Tako vlast i oporba, a poglavito HDZ i SDP, više nego ikada rade na dva razboja. Vani zdušno rade za Hrvatsku, a unutra si podmeću noge u borbi za vlast. Vidjelo se to prilikom predsjedničke kampanje, a vidjet će se i uoči lokalnih izbora.

Vraćanje staroga duga

Koaliciju između HDZ-a i SDP-a predlagali su premijeru mnogi prijatelji Hrvatske iz EU, navodno i austrijski kancelar Schüssel. No koalicija poput one koju su sve stranke na poticaj Franje Tuđmana stvorile 2. kolovoza 1991., u jeku Domovinskog rata – danas je politički nerealna. Hrvatska danas nije u egzistencijalnoj opasnosti. Usto, mnogi glasači HDZ-a i SDP-a jednostavno ne bi mogli podnijeti koaliciju. Još i danas, na sam njezin spomen, mnogi Račanovi socijaldemokrati dobiju ospice, a o Sanaderovim nevoljama u stranci da se i ne govori.

To što Račan ipak sve bolje surađuje sa Sanaderom, znak je da prvi čovjek SDP-a vraća stari dug HDZ-u. Da je htio, Tuđman je Račana i njegovu raspadajuću stranku početkom '90-ih godina mogao uništiti, ali ga je odlučio sačuvati, pozvavši SDP u veliku koaliciju, u Vladu demokratskog jedinstva.

Račan je bio jedan od rijetkih oporbenjaka koje je Tuđman uvažavao. Cijelo vrijeme nastojao ga je pridobiti, ali bez puno uspjeha. Svoj dug Tuđmanu Račan možda vraća Sanaderu, ali iz posve drukčije pozicije. Šef SDP-a je danas najiskusniji političar u Hrvatskoj i zna se tko od koga može više naučiti.

Interes šefa oporbe

No, ako je Račan prije Nove godine predložio Sanaderu usku suradnju SDP-a i HDZ-a za ulazak Hrvatske u EU, to znači da i šef oporbe u tome ima debele interese. Nije isključena mogućnost raspada ćudljive vladajuće koalicije i prijevremenih izbora. Ako do njih dođe, put Hrvatske u EU može zastati, ali njoj se žuri.

Stvaranjem »vanjskopolitičke koalicije« HDZ-a i SDP-a i formiranjem Nacionalnog odbora za pregovore s EU, koji ima nadstranačka obilježja, Račan osigurava kontinuitet približavanja Hrvatske Uniji ako bude morao iznenada skočiti za kormilo u Banskim dvorima. Šef SDP-a vjeruje da bi upravo on mogao uvesti Hrvatsku u EU za tri ili četiri godine, iako je moguće da to bude i Sanader. I Sanaderu sada jako odgovara potpora SDP-a na putu u EU, jer je suočen s tihim, ali stalnim nezadovoljstvom u vladajućoj stranci, koje se povremeno penje do ruba pobune. Slična slabost dogodila se i Tuđmanu, prije nego što je 1991. pozvao Račana u koaliciju.

Upozorenje malim strankama

I Sanader i Račan, dakle, imaju zajedničkih interesa više nego ikada prije, što kod ostalih oporbenih čelnika pobuđuje sumnjičavost i, prirodno, nervozu. Tako šef parlamentarnog Kluba HNS-a Dragutin Lesar tvrdi da postoji »velika koalicija HDZ-a i SDP-a«, a njegova šefica Vesna Pusić uvjetovala je Račanu da makne Milana Bandića ako SDP želi u koaliciju s HNS-om u Zagrebu. Prvi čovjek PGS-a Nikola Ivaniš dao je naslutiti da bi ta stranka nakon lokalnih izbora u Rijeci mogla ući i u koaliciju s HDZ-om.

Prirodno je, također, da HDZ i SDP ovakve uvjete malih stranaka doživljavaju kao ucjene. Stoga je najnovije interesno »mirenje psa i mačke« zapravo upozorenje malim strankama da velike mogu same sastaviti vlast, bez njihovih uvjetovanja. Velike koalicije neće biti na državnoj razini, ali je to najava mogućih lokalnih koalicija SDP-a i HDZ-a, poslije svibanjskih izbora. Račan i Sanader, kažu promatrači, dat će zeleno svjetlo za takve koalicije tamo gdje SDP-u ili HDZ-u bude manjkala stolica-dvije za formiranje vlasti, a gdje će uvjeti malih stranaka biti preteški.