Novi list: 29. 01. 2005.

Što kažu? Novinari su krivi!

Saša VEJNOVIĆ

Jadranka Kosor prvi put se obratila javnosti (novinarima) kao ministrica, nakon pauze uzrokovane predsjedničkim izborima. No, ne zato što je predstavila neki novi projekt. Niti zbog pritisaka prilikom izbora društva za upravljanje fondom hrvatskih branitelja. Pa niti zbog toga što država nije braniteljima dala dio dividende HT-a koji im pripada.

Kosor je odlučila (opet) ukoriti medije. Ovaj put grijeh nam je što branitelji ne znaju kakve im je to sve blagodati donio novi Zakon o pravima branitelja. Zato nas je upozorila da ne dezinformiramo javnost.

Posljednja »dezinformacija« stigla je s HTV-ovog »Brisanog prostora«. Branitelj je pred kamerama zvao Ministarstvo. Naravno, bezuspješno. Ipak i to je dezinformacija jer ministrica tvrdi da se ljudi u Ministarstvu uredno javljaju na telefone. I po petsto puta dnevno. Bit će da je onaj branitelj otipkao krivi broj.

Spomenuti se branitelj žalio i da mora plaćati participaciju na neophodne mu lijekove. Dezinformacija, kaže ministrica. Jer participacija mu, po slovu novog zakona, mora biti besplatna. Naravno, nikome nije palo na pamet istražiti naplaćuje li mu zaista netko nezakonito participaciju. Lakše je optužiti medije da su tog branitelja iz Požege slabo informirali.

Zapravo, novine bi trebale tek na stranu-dvije objavljivati vijesti. A ostatak papira trebali bi ispunjavati tekstovi fenomenalnih zakona. I to velikih slova i proreda, s podcrtanim važnim stavkama koje bi se svima trebale usjeći u mozak. Opet, pošto hrvatski građani u pravilu i nemaju novca za redovno kupovanje novina, trebalo bi takve primjerke dijeliti besplatno. Posebno onim skupinama na koje se odnosi zakon. Tako bi se novine s prometnim zakonom mogle dijeliti vozačima na križanjima, a novine sa zakonom o ribarstvu besplatno bi se dijelile u ribarnicama. I onda još za mjesec dana svi na ispit. Pa ako prođu, ministrima čestitke. Ako padnu, zna se. Kažu: mediji su krivi.