Slobodna Dalmacija: 29. 01. 2005.

SUKOB S PANTOVČAKOM PREDSJEDNIKU REPUBLIKE NIJE DOVOLJNA ISPRIKA MINISTRA OBRANE

Odlazi i Rončević

ZAGREB - Nitko neće plakati za Berislavom Rončevićem ako napusti mjesto ministra obrane. Pa čak ni premijer Ivo Sanader. Takav je dojam ostao nakon zatvorenog sastanka predsjednika Stjepana Mesića i premijera Sanadera u srijedu navečer, čija je glavna tema bio upravo ministar Rončević.

Iako je za idući tjedan dogovoren novi sastanak kojem će nazočiti i sam Rončević, kao i načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić, to bi trebala biti samo formalnost prije Rončevićeva odlaska iz Vlade. Tiha rekonstrukcija Sanaderova kabineta tako bi se nastavila: nakon bolesnog Andrije Hebranga i samokritičnog Miomira Žužula, Vladu bi napustio i Rončević, samo Sanader mora smisliti način kako da to predstavi kao svoju odluku, a ne popuštanje Mesićevu pritisku.

S Pantovčaka upozoravaju kako Rončevićeva isprika više ne dolazi u obzir. Sukob je, po njima, prerastao onu čuvenu uvredu o "tragikomičnom igrokazu predsjedničkog kandidata", pa čak i spornu nabavu vojnih kamiona izravnom pogodbom za 35 milijuna kuna. U pozadini se krije nezadovoljstvo šefa države preustrojem Ministarstva obrane. Po Mesićevu mišljenju, general Josip Lucić uspješno je proveo reformu vojske i uskladio je s NATO standardima. Međutim, MORH je i dalje golem organizam, u okvirima ministarstva iz ratnih vremena. Nije znatno smanjen broj zaposlenih, pa se Mesić pita čime se ministar uopće bavio godinu dana.

Šef države vjeruje Luciću i siguran je da on na zajedničkom sastanku sa Sanaderom i Rončevićem može uvjerljivo odbiti ministrove optužbe o tome da je on krivo informirao Ured predsjednika o nabavi kamiona. S druge strane, Sanader će se lako riješiti Rončevića, samo želi još jednim sastankom oduprijeti se Mesićevu pritisku i omogućiti svom ministru da se obrani od optužbi.

Sastanak se zbog obaveza Predsjednika i premijera neće održati prije srijede i njegov epilog bit će veoma znakovit. Predsjednik Mesić odlučio je iskoristiti trenutak nakon izborne pobjede i tvrdo se postaviti prema predsjedniku Vlade. Sanader, pak, mora zadržati dojam da kontrolira situaciju i uspješno odolijeva pritisku, kao u slučaju Žužula i Joška Podbevšeka, bivšeg ravnatelja Protuobavještajne agencije. Oni su otišli kad je premijer odlučio, a ne kad su to tražili Mesić, oporba, javnost i mediji. Po svemu sudeći, više nije upitno hoće li Rončević otići, već na koji način.

T. KLAUŠKI