Slobodna Dalmacija: 29. 01. 2005.

UZ POČETAK SUĐENJA SEFERU HALILOVIĆU U HAAGU

UCIJENJENI SVJEDOCI PRED TRIBUNALOM

Prema nekim informacijama, stječe se dojam kako će SDA i vojni vrh pokušati sve kako bi teretili Halilovića za zločine nad Hrvatima. Međutim, cijeli slučaj se nalazi u pat-poziciji

SARAJEVO - Početkom ovoga tjedna Tribunal u Haagu je priopćio da će suđenje Seferu Haliloviću, bivšem prvom čovjeku Armije BiH, optuženom za ratne zločine nad Hrvatima u Hercegovini, početi krajem ožujka. Konkretno, riječ je o zločinima počinjenim nad civilima u Grabovici i Uzdolu tijekom akcije poznatije pod nazivom "Neretva 93".

Prema izvorima bliskim Tribunalu, Carla del Ponte, glavna haaška tužiteljica, početkom siječnja kompletirala je izjave i svjedočenja protiv Halilovića koja su nedostajala u spisima.

Tako će se kao ključni svjedoci protiv Sefera Halilovića pojaviti Rasim Delić, ratni zapovjednik Armije BiH, Ramiz Delalić Ćelo, zapovjednik Devete motorizirane brigade, i Zulfikar Ališpago, zvani Zuka.

S druge strane, među potencijalnim svjedocima u korist obrane Sefera Halilovića su članovi nekadašnjeg inspekcijskog tima ŠVK Armije BiH Vehbija Karić, Zićro Suljević i Rifet Bilajac.

Zanimljivo je spomenuti kako će se nasuprot njih uz Delalića i Ališpagu pojaviti i dva borca iz Devete brdske brigade Enes Šakrak i Mustafa Hota, koji su izvršili zločine u Grabovici i već se nagodili s Kantonalnim tužiteljstvom u Sarajevu o kazni od po deset godina zatvora.

Prema nekim "čaršijskim" pričama, stječe se dojam kako će SDA i vojni vrh pokušati sve kako bi teretili Halilovića za zločine.

Međutim, prema nekim analizama, cijeli slučaj Halilović se nalazi u pat-poziciji.

Naime, trenutačne pozicije haaškog Tužiteljstva i obrane Sefera Halilovića su takve da je svaki od svjedoka obje strane toliko ucijenjen ratnim nedjelima da jednostavno ne mogu mijenjati pat-poziciju.

Z. TULIĆ