Vjesnik: 31. 01. 2005.

Politički nadničar Granić

DUBRAVKO GRAKALIĆ

Dr. Mate Granić pokazao nam je proteklih dana kako kod političara nada doista umire zadnja. Nakon što je izgubio ministarski položaj, propao na predsjedničkim izborima, napustio HDZ, izgubio na lokalnim izborima i u DC-u, stranci koju je osnovao, te se izvukao iz pritvora zbog nedostatka dokaza u slučaju korupcije, postao je savjetnik Hrvatske stranke prava za međunarodne odnose. Tog se optimističnog posla dr. Granić prihvatio iako je najavio kako ga politička karijera više ne zanima te da će se memoarskom knjigom oprostiti od svojih malobrojnih političkih obožavatelja.

Angažman kod Ante Đapića, pravaškog šefa koji voli unajmljivati neovisne intelektualce za glancanje vlastita lika i djela, stavlja Matu Granića u novu poziciju na političkoj sceni. U samom HSP-u Granić očigledno će zamijeniti dr. Slavena Leticu, koji je neslavno propao na predsjedničkim izborima. Letičina je dosadašnja zadaća bila predstavljati HSP kao stranku koja više ne oblači crne košulje nego fina siva talijanska odijela. Kako je Letica, dakle, potrošen, nađena je idealna zamjena u Graniću, kao »proeuropskom političaru«, trenutačno bez posla.

Što bi Granić – proslavljen kao ministar vanjskih poslova Franje Tuđmana – mogao savjetovati Đapiću, Kvesiću, Rožiću ili Tadiću, može se samo pretpostaviti. Kod Tuđmana je radio što mu je rečeno, peglajući poglavarova stajališta kako bi ih europske uši mogle čuti. Kod Đapića bi opis poslova samo uvjetno mogao biti sličan. Možda je posao Mate Granića da predstavlja HSP kao europski orijentiranu stranku?

Pravi bi izazov bio da se Granić pojavi na HSP-ovoj listi u Zagrebu, ali nema najava da bi pravaši na taj način željeli izvagati njegovu političku težinu.

Zapravo, vjerojatno je služba Granića u HSP-u da pokaže kako Đapićeva stranka ima europske vizije i da je po tim pitanjima jednaka barem DC-u. To je nemoguća misija, ali možda je zato izabran Granić, koji se takvim uzaludnim poslom bavio i kod Tuđmana. Jer on je vješt prevoditelj na zagonetni jezik međunarodne zajednice. Danas privređuje honorar kod Đapića, sutra – tko zna gdje.