Novi list: 31. 01. 2005.

PREDSJEDNIK REPUBLIKE POMRSIO PLANOVE MINISTRA VANJSKIH POSLOVA U OSTAVCI

Mesić odbio Žužula, u New York Mirjana Mladineo

ZAGREB – Buduće radno mjesto Miomira Žužula, ministra vanjskih poslova u ostavci, još uvijek je potpuno neizvjesno, a toj neizvjesnosti pridonio je i predsjednik Republike Stjepan Mesić, doznajemo iz dobro obaviještenih izvora. Naime, sve Žužulove diplomatske planove Mesić je pokopao na njihovom sastanku prošlog tjedna rekavši mu da ga neće potvrditi za veleposlanika i stalnog predstavnika Republike Hrvatske pri UN-u. Umjesto Žužulovog imenovanja, Mesić i Sanader su se navodno složili da će u UN ići Mirjana Mladineo, dugogodišnja zamjenica ministra europskih integracija i sadašnja šefica hrvatske misije pri EU u Bruxellesu.

Kada je Žužul premijeru Ivi Sanaderu uputio pismo 4. siječnja obavijestivši ga o svojoj neopozivoj ostavci, kuloari su odmah počeli nagađati na koje će mjesto otići. Iako su se spominjale razne varijante, sve je postalo puno jasnije kada je samo dva dana kasnije Sanader s opozicijom dogovorio da će mjesto glavnog pregovarača s Europskom unijom dobiti Vladimir Drobnjak. Naime, Drobnjak je na novu funkciju došao upravo s mjesta hrvatskog veleposlanika pri UN-u, a odmah se proširila priča da će Žužul zauzeti njegovo mjesto. Ipak, te je planove prošlog tjedna presjekao predsjednik Mesić.

Žužul, koji je uvijek zauzimao samo dno na ljestvicama popularnosti hrvatskih ministara, može otići i u Sabor budući da je na izborima osvojio saborsku fotelju, no trenutno mu je »čuva« Danira Bilić. I sam Žužul je nedavno u intervjuu jednom tjedniku rekao da ni sam ne zna hoće li se vratiti u Sabor ili će otići na neko drugo mjesto. Prema nekim izvorima Žužul pretendira i na mjesto hrvatskog predstavnika pri NATO-u.

D. CIGLENEČKI, S. VEJNOVIĆ