Vjesnik: 01. 02. 2005.

Rehn tvrdi da je Gotovina u Hrvatskoj, Sanader iznenađen, Mesić nije

Da Europska komisija mora dati svoje mišljenje na temelju današnjih informacija, početak pregovora ne bih mogao preporučiti, izjavio je Olli Rehn, povjerenik Europske komisije za proširenje

ZAGREB - Europska komisija zaključila je u ponedjeljak kako Hrvatska ne surađuje dovoljno da bi 17. ožujka mogla započeti pregovore o punopravnom članstvu. »Da Europska komisija mora dati svoje mišljenje na temelju današnjih informacija, početak pregovora ne bih mogao preporučiti«, izjavio je povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn. »Ako se pokaže da Hrvatska nije spremna za pregovore, mi smo ih voljni odgoditi«, izjavio je Rehn i naglasio kako EU vjeruje da se general Ante Gotovina nalazi u Hrvatskoj ili hrvatskom dijelu BiH.

»Vjerujem da je hrvatska vlada ovu poruku shvatila ozbiljno. Ne postoji prečica na putu u Europsku uniju, samo regularan put, a to je provedba načela vladavine prava«, istaknuo je.

Rehn je još rekao kako bi Hrvatska mogla izručiti Gotovinu kad bi za to postojala politička volja. Ta tvrdnja, uz onu da su hrvatske vlasti u neizravnom dodiru s Gotovinom te da se on nalazi u Hrvatskoj, jedan je od najtežih udaraca vladi Ive Sanadera koju službeni Bruxelles prvi put otkako je preuzela Banske dvore optužuje za nedosljednost i nevjerodostojnost.

Hrvatski premijer Ivo Sanader i njegov luksemburški kolega Jean-Claude Juncker kazali su u ponedjeljak u Luxembourgu kako očekuju da će Europska unija otvoriti pristupne pregovore s Hrvatskom u ožujku.

Sastanak Sanader-Juncker održan je nekoliko sati nakon što je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u Bruxellesu izjavio da danas ne bi mogao preporučiti otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom na temelju informacija kojima raspolaže.

»Ja očekujem početak pregovora 17. ožujka, kao što je Europsko vijeće u prosincu prošle godine zaključilo«, kazao je Sanader u obraćanju novinarima zajedno s Junckerom, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om.

Sanader je rekao kako »nije zabrinut, nego iznenađen«, izjavom povjerenika Rehna..

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je u ponedjeljak očekivanima vijesti da Europska komisija u ovom trenutku ne bi mogla preporučiti otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom, zakazanih za 17. ožujka.

»Od početka je bilo jasno da je početak pregovora vezan uz razrješenje slučaja Gotovina. Ova izjava gospodina Rehna pokazuje da se ništa u vezi s tim nije promijenilo, a osim toga bilo je iluzorno očekivati drukčije«, prenijela je pročelnica Odjela za informiranje ureda predsjednika Danijela Barišić riječi hrvatskog predsjednika.

Premijer Sanader je, pak, ponovio da je hrvatska Vlada dosad dokazala suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY).

Razgovarat ćemo s Europskom komisijom da vidimo na čemu se temelji Rehnova ocjena, izjavio je Sanader, koji je demantirao Rehnovu izjavu da je hrvatska Vlada pokrenula s generalom Gotovinom pregovore o dobrovoljnoj predaji.

»Ne znam točno što je gospodin Rehn time mislio, ali to nije točno«, rekao je hrvatski premijer.

On je kazao kako poziva sve one »koji u Europi bilo što znaju o slučaju generala Gotovine da izvijeste hrvatsku Vladu«.

Luksemburški premijer »potpuno je uvjeren« da je njegov hrvatski kolega spreman na punu suradnju s ICTY-em. Dodao je da će o tom pitanju razgovarati s glavnom tužiteljicom ICTY-a Carlom del Ponte.

Očekuje se da Carla del Ponte u četvrtak u Bruxellesu iznese svoju ocjenu o suradnji Hrvatske s ICTY-em. Njezina je ocjena važna za odluku Europskog vijeća, koje bi tijekom veljače trebalo potvrditi pregovarački okvir Europske komisije.

»Optimističan sam da će pregovori početi kao što je predviđeno, no o tome moram razgovarati s drugim vladama«, rekao je Juncker.

Sanader je u izjavi novinarima kazao da je sastanak ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt u Den Haagu rutinski sastanak na kojemu se podnosi izvješće o suradnji Hrvatske s ICTY-em.

Sanaderova vlada je vanjskopolitičke uspjehe u posljednjih godinu dana temeljila upravo na »operaciji« vraćanja povjerenja međunarodnih čimbenika i sve je vrijeme tvrdila da čini sve na uhićenju odbjegloga generala.

Europska unija je na posljednjem sastanku na vrhu krajem godine postigla suglasnost o početku pregovora o punopravnom članstvu s Hrvatskom, ali pod uvjetom pune suradnje s Haaškim sudom, točnije, rješavanjem »slučaja Gotovina«.

Ocjena da Hrvatska i dalje nedovoljno surađuje s Haaškim sudom uslijedila je, potvrdili su Vjesniku diplomatski izvori, nakon što je posebni diplomatski savjetnik glavne haaške tužiteljice Jean Claude Ruhe ustvrdio kako ne samo da hrvatska vlast ne čini dovoljno u traženju odbjegloga generala, nego da i pojedinci iz vlasti komuniciraju s Gotovinom.

Posebni diplomatski savjetnik Carle del Ponte brifirao je veleposlanike zemalja EU-a u Zagrebu prije desetak dana, isti dan kad je premijer Sanader na ručku ugostio EU-veleposlanike. Na tom ručku došlo je do napetosti između britanskog veleposlanika Johna Ramsdena i premijera, koji je navodno kasnije izglađen.

U četvrtak će glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte u Bruxellesu sudjelovati na sastanku Vijeća za provedbu mira u BiH, a sastat će se i s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom te s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom.

Povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn izjavio je još kako očekuje da će tužiteljica izvijestiti Barrosa o suradnji zemalja zapadnog Balkana s Haaškim sudom, a posebno o suradnji Hrvatske.

Bruno Lopandić