Vjesnik: 01. 02. 2005.

Još jedan moralni debakl i pljuska pravnoj državi

Predmet oduzimanja Hrvatske stranke prava i dalje je »sub iudice« (na Upravnom sudu), te bi i to trebao biti jasan signal svim mogućim koalicijskim partnerima HSP-a da dobro promisle neće li im se koalicija iznenada raspasti pravednom sudskom odlukom bilo hrvatskoga bilo nekoga drugog suda

DOBROSLAV PARAGA

Od kada su poznati očekivani rezultati nedavno održanih predsjedničkih izbora, sve su glasniji prijedlozi raznih krugova i pojedinaca koji zagovaraju nužnu i dobrodošlu koaliciju HDZ-a i HSP-a, predvođena Đapićem. U nedavnom autorskom tekstu objavljenom u Vjesniku, iznose se nevjerojatne tvrdnje »da su se pravaši u posljednjih nekoliko godina naveliko demokratizirali, no da to još nije poznato u inozemstvu, ali da bi Sanader ojačan s pravašima, mogao bolje parirati Mesiću, i to u interesu funkcioniranja hrvatske demokracije«.

Predsjednik HHO-a pak upozorava na okruglom stolu zagrebačke Akademije za političko obrazovanje »na glupost talijanskih diplomata koji su rekli kako HSP ne smije u vladu a njima u vladi sjede tako desno orijentirani, da se HSP u usporedbi s njima može smatrati liberalima«.

Upornosti takvih samoobmanjivanja i laganja hrvatskoj javnosti jedino se može suprotstaviti upornim ponavljanjem činjenica i svjedočenjem gole istine.

Predsjednik stranke, koju tako zdušno, neki, poput spomenutih, zagovaraju kao koalicijskog partnera vladajućem HDZ-u, Anto Đapić pravomoćno je kazneno optužen već četvrtu godinu zaredom, da je zajedno sa svojim bliskim stranačkim suradnikom dr. Borisom Kandareom prevario članove Povjerenstva za obranu magistarskog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, jer ih nije izvijestio da je svoj tobožnji magistarski rad gotovo potpuno prepisao iz Kandareovih objavljenih radova.

Đapić je optužen za kazneno djelo protiv službene dužnosti a dr. Boris Kandare za kazneno djelo zloporabe službenoga položaja i ovlasti.

Taj nevjerojatno drzak i kriminalan čin, pogotovo zato jer su ga počinila dvojica saborskih zastupnika čini se da nimalo ne smeta Puhovskom i nekim drugim kvazizagovornicima pravne države i ljudskih prava, a to je vrlo zabrinjavajuće, jer je općepoznato da je i Puhovski sveučilišni nastavnik, pa se može pomisliti da i bi i on mogao postupiti slično toj dvojici. Dakle, dr. Kandare je prihvatio Đapića kao kandidata za magisterij na svom kolegiju 1999. godine, omogućio mu da magistarski rad izradi doslovno prepisujući dva Kandareova rada koja je Đapić potpuno prešutio u svojem »magisteriju«, te su obojica sve to prikrili ostalim članovima povjerenstva, koji su u njih imali povjerenja.

Đapić je očito zahtijevao od dr. Kandarea da počini kazneno djelo, koje je samo njemu jedinome trebalo i koristiti i koji je na temelju notornog plagijata nezasluženo stekao titulu magistra pravnih znanosti, koju mu je na kraju Pravni fakultet u Splitu i oduzeo jer ju je stekao nečasno i prevarantski, a dr. Kandare je dobio nečastan otkaz s Pravnoga fakulteta nakon višedesetljetne sveučilišne karijere.

Kandare je zloporabio svoj položaj i ovlasti mentora s ciljem da Đapiću pribavi neimovinsku korist, time, što je prekoračio granice svojih ovlasti i nije obavio svoju dužnost mentora, da onemogući takvo nezasluženo stjecanje visokoga akademskog zvanja.

Nezamislivo je da inače precizan Puhovski kazneni postupak protiv te dvojice nije imao u vidu kada je uspoređivao uzurpatore Hrvatske stranke prava (koje su se domogli na sličan način kao i magisterija) s postfašističkom Finnijevom Allianze Nazionale.

Nije li posrijedi političko beščašće i nedvosmisleni makijavelizam gurati vladajuću stranku u takvu kompromitirajuću koalicijsku muljažu, a svakako je znakovito da su predsjednik Vlade Sanader, predsjednik Sabora Šeks i ministar vanjskih poslova u ostavci Žužul bili Đapićevi gosti na božićnom koktelu u jednom zagrebačkom hotelu.

Predmet oduzimanja Hrvatske stranke prava i dalje je sub iudice (na Upravnom sudu), te bi i to trebao biti jasan signal svim mogućim koalicijskim partnerima HSP-a da dobro promisle neće li im se koalicija iznenada raspasti pravednom sudskom odlukom bilo hrvatskog bilo nekog drugog suda.

Predsjednik vlade dr. Ivo Sanader često ističe proameričku orijentaciju svoje stranke, pa bi se morao podsjetiti da su vodeći republikanci iz Zastupničkog doma američkog kongresa, predvođeni uglednim kongresnikom Henryjem Hydeom, aktualnim predsjednikom vanjskopolitičkog odbora Kongresa, zahtijevali od američke vlade pojačani pritisak na Tuđmanovu vladu radi vraćanja oduzetih parlamentarnih stranaka (HND i HSP) onim političarima (Mesić, Paraga) koji su smijenjeni administrativnim mjerama.

Gdje je granica političkog nemorala, »zaborava« i varanja domaće i inozemne političke javnosti? Misle li neki političari i javni djelatnici u našoj državi uistinu da još traje vrijeme kada se je moglo nekažnjeno gaziti po glavama živih i mrtvih, bez ikakvih posljedica?!

Autor je predsjednik HSP-a 1861.