Vjesnik: 01. 02. 2005.

Dobroslav Paraga: Ruža Tomašić je notorna lažljivica

ZAGREB – Predsjednik HSP-a 1861. Dobroslav Paraga u ponedjeljak je oštro reagirao, osudio i kao netočne odbacio tvrdnje saborske zastupnice Ruže Tomašić u vezi sa zbivanjima koja su prethodila ubojstvu dopredsjednika Hrvatske stranke prava Ante Paradžika. U HTV-ovoj emisiji »Nedjeljom u dva«, Ruža Tomašić je rekla da nisu istinite Paragine tvrdnje da je 1991. godine od nje doznao da je pokojni predsjednik Franjo Tuđman izdao nalog za njegovo i ubojstvo Ante Paradžika. U razgovoru za Vjesnik, Paraga ustvrdi suprotno.

»Ruža Tomašić je notorna lažljivica. Po onom što govori, duboko je ogrizla u laži, pa nije dostojna dužnosti saborske zastupnice«, kaže Paraga. On je prepričao što se zapravo događalo uoči Paradžikova ubojstva. Kaže da je Ružu Tomašić upoznao 1990. godine kad je na jednom političkom skupu u Vancouveru u Kanadi zatražila pristupnicu u HSP, a poslije još jednom iste godine u Torontu. Na pitanje kako je izgledao i gdje je bio susret na kojem je bio upozoren, Paraga odgovara da ga je u rujnu 1991. telefonom nazvao HDZ-ovac Željko Šelendić i zatražio hitan sastanak.

»Rekao mi je da se radi o životu i smrti te da do njegove trgovine namještajem u Draškovićevoj 35 što prije dođemo Paradžik i ja«, kaže Paraga. Dodao je da je na sastanak u Šelendićevu trgovinu išla njegova supruga i još jedna osoba, a da ih je tamo dočekala upravo Ruža Tomašić. »Tražila je najprije da razgovaramo u četiri oka, ali kako nisam pristao, zamolila nas je da svi prisegnemo na čuvanje tajne, tvrdeći da je i njezin život u opasnosti. Tad je kazala da je Tuđman donio odluku da se likvidira Paradžika i mene«, tvrdi Paraga. Šokirale su ga, kaže, riječi Ruže Tomašić, koja mu je tad prvi put rekla da radi kao šefica Tuđmanova osiguranja. Paraga kaže da je zavjet šutnje poštovao sve do trenutka kad je Ruža Tomašić došla na dužnost dopredsjednice HSP-a, na istu dužnost na kojoj je bio pokojni Paradžik.

Posebno žestoko reagiranje izazvao je dio u kojem Tomašić tvrdi da je Paradžikovo ubojstvo najviše odgovaralo Paragi, »jer se predsjednik Tuđman slagao s Paradžikom, ali s Paragom nije«. Paraga ističe da su to obične insinuacije i podmetanja. Podsjeća da je Paradžik ubijen samo nekoliko mjeseci nakon početka njegova četverogodišnjeg mandata. »Zbog ovakvih laži, spreman sam ići do kraja. Do kraja zbog istine i dostojanstva Ante Paradžika. Postoje živi svjedoci koji su sve čuli, postoji dokumentacija koju sam 2001. predao Državnom odvjetništvu«, završava Paraga, dodajući da će u utorak provjeriti što je u zadnjih pet godina učinilo pravoduđe kako bi utvrdilo činjenice.

Mile Franičević