Vjesnik: 02. 02. 2005.

Hrvatskoj ultimatum da unutar šest tjedana preda Gotovinu

LONDON/ZAGREB - Financial Times u utorak javlja iz Bruxellesa o ultimatumu koji je Europska komisija u ponedjeljak dala Hrvatskoj: da unutar šest tjedana preda Haaškom sudu Antu Gotovinu, jer joj u protivnom prijeti odgoda pregovora za pristup Europskoj uniji, koji bi trebali početi 17.ožujka. Financial Times smatra da je Rehnovo priopćenje »najbeskompromisnije do sada koje je uputio neki dužnosnik EU-a«. List ponovo podsjeća da su članice EU-a podijeljene u svom stavu o Hrvatskoj, s time da su Austrija, Njemačka i Francuska za početak pregovora o njezinu priključenju EU i ako Gotovina ne bude izručen Haagu. Financial Times dodaje kako je u ponedjeljak »na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a manji broj vlada pod vodstvom Velike Britanije i Nizozemske, a uz potporu nordijskih zemalja, zatražio od EU-a da donese odluku o Hrvatskoj na temelju novog izvješća Carle del Ponte, no luksemburško predsjedništvo odgodilo je tu odluku«.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je u utorak kako je hrvatska vlada »odlučna locirati, uhititi i predati generala Gotovinu« Haškom sudu (ICTY).

»Krajnje je vrijeme da to otvoreno kažemo - odlučni smo locirati, uhititi i predati generala Gotovinu«, izjavila je Škare Ožbolt za agenciju Reuters. Ona je negirala osnovanost izjave povjerenika EU za proširenje Ollija Rehna kako Europska komisija vjeruje da je vlada u Zagrebu bila u neizravnom kontaktu s generalom Antom Gotovinom.

»Mi nismo imali kontakata s Gotovinom, no uputili smo neke ljude da ga pokušaju naći«, kazala je Škare Ožbolt.

»Za sada nije bilo povratne informacije. Postojao je jedan trag da bi se on mogao kriti u Bosni. No ja sumnjam da će on biti tamo. On je legionar i mogao je otići bilo gdje«, kazala je ministrica.

Hrvatska vlada nije povezana s generalom Gotovinom i postoji čvrsta politička volja da se to pitanje riješi, izjavila je u utorak ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

»Vlada ni na koji način nije, u smislu pomaganja ili skrivanja, povezana s generalom Gotovinom«, rekla je Grabar-Kitarović Hini u telefonskom razgovoru iz Bruxellesa.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun izjavio je da je policija u potrazi za odbjeglim generalom Antom Gotovinom provjerila sve informacije koje je primila, lokacije na kojima je navodno viđen te osobe za koje se sumnjalo da mu pomažu i dodao da mjerama i radnjama koje policija poduzima rukovodi i koordinira Ravnateljstvo policije.

Jasna Zanić Nardini/Hina