Slobodna Dalmacija: 02. 02. 2005.

LUKSEMBURŠKI PREMIJER I PREDSJEDATELJ EUROPSKE UNIJE POSLAO JASNU PORUKU HRVATSKOJ VLADI

JUNCKER: GOTOVINA MORA BITI UHIĆEN

Jean-Claude Juncker inzistira na uhićenju i izručenju Gotovine prije samog datuma predviđenog za početak pregovora. Hrvatska mora dokazati suradnju s Haagom na način koji svatko razumije

LUXEMBOURG/BRUXELLES - General Ante Gotovina mora biti uhićen i izručen Haaškom sudu (ICTY) i uvjeren sam da su Hrvatski sabor i Vlada čvrsto opredijeljeni za punu suradnju s Tribunalom, no to moraju i dokazati svima, kazao je u utorak u Luxembourgu premijer te zemlje i predsjedatelj EU-a Jean-Claude Juncker.

On je u kratkoj izjavi novinarima nakon razgovora s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom podsjetio da je istu poruku dan ranije prenio i hrvatskome premijeru Ivi Sanaderu kada mu je izrazio optimizam da će Hrvatska doista početi pregovore s EU-om u ožujku, unatoč upozorenju europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna da bi slučaj Gotovina mogao izazvati odgodu.

— Inzistirao sam na tome da general Ante Gotovina mora biti uhićen i izručen Haagu prije samog datuma početka pristupnih pregovora — rekao je Juncker i dodao da se suradnja mora dokazati na način da svatko razumije da Hrvatska surađuje s Haagom.

Prema njegovim riječima general Gotovina mora znati da određuje sudbinu svoje zemlje koja ima pravo postati punopravna članica EU-a. Šeks je u izjavi novinarima istaknuo da Sabor daje punu potporu premijeru i Vladi u svim aktivnostima vezanim za ispunjavanje svih obveza prema Haaškom sudu.

Naglasio je da Sabor želi da se riješi i "preostali kamen spoticanja", u duhu ustavnosti i zakona o suradnji Hrvatske s ICTY-jem, rekao je Šeks o slučaju Gotovina.

Luxsembourški šef diplomacije Jean Asselborn je na konferenciji za novinare na kraju zasjedanja ministara vanjskih poslova izjavio da se "u slučaju hrvatske suradnje s Haagom ništa od prosinca nije promijenilo ni na bolje ni na gore". Povjerenik Rehn podsjetio je da se sve odluke vezane za proces pregovora donose jednoglasno, a izvori iz misija država članica su potvrdili da su Velika Britanija, Skandinavci i Nizozemska i dalje protiv "presedana". Francuska je mudro šutjela i nije komentirala, jedino je Slovenac Dimitrij Rupel izrazio nadu da će pregovori početi na vrijeme jer je to Sloveniji u interesu.

Što će dalje biti s pregovorima, odlučit će najvjerojatnije Ministarsko vijeće 21. veljače. Zadnji je rok, naravno, 17. ožujka, a ministri su u poziciji blagosloviti start dan ranije. Hrvatska je 1. veljače konačno postala pridruženom članicom Unije, stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Komisija želi pregovore za koje je tehnički spremna i uz želju da na prvome kandidatu testira upotrebljivost nove formule pregovaranja s više pregovaračkih poglavlja i puno "tvrđom" strategijom napretka nego u slučaju dosadašnjih kandidata. Bugarska i Rumunjska zadnje su zemlje iz EU čekaonice koje će u Uniju ući temeljem obećanja, a ne njihovih ispunjenja. Istaknuto je da će Europska komisija dopustiti izuzetke od pravila kroz tranzicijska razdoblja (bilo u ekologiji, ekonomiji, slobodnom protoku radne snage ili na tržištu nekretninama), ali da od Hrvatske očekuje neke ustupke.

Drugim riječima, okvir daje mogućnost pojedinim državama članicama da se tijekom pregovora izbore za neke svoje interese uže od Unijinih. Budući da proces napreduje jednoglasnom privolom svih članica, prognozorati je mnogo tešku "trgovinu" u kojoj će presudnu ulogu odigrati dobar, spreman, determiniran hrvatski pregovarački tim sastavljen od najvještijih i najsposobnijih.

Olli Rehn ulazak Hrvatske 2009. doživljava kao "optimističan, ali dostižan cilj". S kiksom na prvoj stepenici nad proširenje se ponovno nadvija oblak upitnika i sumnje.

Lada STIPIĆ-NISETEO

Carla del Ponte: Bez izručenja nema pregovora

SARAJEVO - Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte izjavila je u utorak kako početak pregovora Hrvatske o priključenju Eropskoj uniji i dalje ovisi o uhićenju, odnosno izručenju Ante Gotovine.

- Nadam se da će Hrvatska moći osigurati prebacivanje Ante Gotovine u Den Haag do 17. ožujka... Taj uvjet mora ostati - izjavila je Del Ponte novinarima u Sarajevu gdje je boravila u jednodnevnom posjetu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Del Ponte je istaknula kako "bez Gotovine u Den Haagu to (početak pregovora Hrvatske s EU-om) neće biti moguće".

Glavna haaška tužiteljica nije izrijekom ustvrdila kako je Gotovina u Hrvatskoj, no svojom je izjavom jasno naznačila kako hrvatsku Vladu drži najodgovornijom za privođenje optuženog generala.