Slobodna Dalmacija: 02. 02. 2005.

MINISTRICA PRAVOSUĐA NAVODI KAKO JE KRAJNJE VRIJEME DA SE OTVORENO KAŽE

Škare-Ožbolt: Odlučni smo uhititi i predati Gotovinu

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt izjavila je u utorak za Reuters kako je "krajnje vrijeme da to otvoreno kažemo — hrvatska Vlada odlučna je locirati, uhititi i predati generala Gotovinu" Haaškom sudu (ICTY). Govoreći o svom sastanku s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte, održanim u ponedjeljak u Haagu, Škare-Ožbolt je kazala kako tužiteljica ne vjeruje da je Vlada spremna uhititi Gotovinu.

"Tužiteljica je razljućena našim pozivima Gotovini da se preda i ne vjeruje da smo spremni otići i uhititi ga", kazala je ministrica.

Ona je negirala osnovanost izjave povjerenika EU-a za proširenje Ollija Rehna kako Europska komisija vjeruje da je Vlada u Zagrebu bila u neizravnom kontaktu s generalom Antom Gotovinom, ali je rekla kako ima naznaka da bi se on mogao skrivati na teritoriju BiH.

"Mi nismo imali kontakata s Gotovinom, no uputili smo neke ljude da ga pokušaju naći", kazala je Škare-Ožbolt. "Za sada nije bilo povratne informacije. Postojao je jedan trag da bi se on mogao kriti u Bosni. Mi to provjeravamo i izvijestili smo Tribunal o našim akcijama. No, ja sumnjam da će on biti tamo. On je legionar i mogao je otići bilo kamo", kazala je ministrica.

Uz ministricu pravosuđa, u Haagu su jučer boravili i šef hrvatske diplomacije Miomir Žužul, državni odvjetnik Mladen Bajić te pomoćnik ministrice za suradnju s ICTY-jem Jakša Muljačić. Iz izvora izaslanstva je šturo potvrđeno da su s tužiteljicom "razmijenjene informacije o Gotovini", a uskraćene su druge pojedinosti vezane uz sastanak. (H)