Slobodna Dalmacija: 02. 02. 2005.

EU diplomacija: Sanader nije vjerodostojan

ZAGREB - Izjava povjerenika Europske komisije Olija Rehna da je Europska komisija spremna odgoditi početak pregovora zbog nevjerodostojnosti hrvatske politike prema Haagu, ne samo da nas nije iznenadila nego smo je i očekivali. Štoviše, mi europski diplomati u Zagrebu svojim informacijama i ocjenama izravno sudjelujemo u kreiranju stava EU prema Hrvatskoj - izjavio je u utorak Slobodnoj Dalmaciji visoki diplomatski predstavnik članice EU-a koja je vrlo bliska Velikoj Britaniji. Nama jedino nije jasno kako njima nije jasno - kazao nam je ovaj ugledni diplomat, misleći pri tom na Sanaderovu Vladu.

- Vaš premijer i nakon ovoga jasnog upozorenja iz EK, izjavljuje da nije zabrinut i da se njegovo stajalište razlikuje od stajališta povjerenika. Ali, povjerenik ipak nije iznosio intimno stajalište o Hrvatskoj, ono je logičan sinergijski učinak, dojam koji trenutno ima Bruxelles o hrvatskoj nesuradnji s Haagom - tvrdi izvor "Slobodne".

Na naše izravno pitanje da nam pojasni na čemu se od prosinca na ovamo temelji dojam o nevjerodostojnosti Sanaderove vlade o pitanju Haaga, diplomat utjecajne članice EU-a kaže:

- Više je primjera. EU očekuje od hrvatske Vlade besprijekorno jasan stav o odbjeglom generalu Gotovini, a nerijetko se ne razlikuje je li general Gotovina za dio ove Vlade heroj ili bjegunac od Međunarodnog suda. Umjesto da su u toj ocjeni sve jasniji i nedvosmislemniji, Vladini dužnosnici javno relativiziraju taj problem. Potpredsjednica Vlade, gospođa Kosor, nedavno je izjavila da ne bi učinila ništa da vidi odbjegloga Gotovinu. Ne znam je li premijer Sanader svjestan kakve posljedice ostavlja takva izjava visokog Vladinog dužnosnika o tako delikatnom, ključnom pitanju kao što je ocjena pune suradnje s Haagom.

Ministar u toj Vladi, gospodin Kalmeta, prije oko dva tjedna u jednom tjedniku eksplicitno izjavljuje da se slika čovjeka optuženog za ratni zločin neće maknuti iz službenih prostorija zadarske gradske uprave nego da će se "samo premjestiti u drugu prostoriju". Znate koja je to poruka? Poruka je sljedeća: Za nas je general Gotovina heroj i počasni građanin bez obzira što vi mislite, a kad nam vi dođete u posjet, posjest ćemo vas u drugu prostoriju da ne gledate sliku našeg idola. To je vrlo neozbiljno, a kada to izjavljuje visoki državni dužnosnik u aktualnoj Vladi, onda je to izravni pokazatelj da Sanaderova uvjeravanja kako Vlada čini sve što je u njezinoj moći, jednostavno nisu točna. Hrvatska Vlada mora iskreno i jednoznačno reći što misli o slučaju Gotovina, ne može postojati jedan stav za unutarnje potrebe, a drugi za vanjski svijet - zaključuje EU diplomat, dodajući kako je u europskoj diplomaciji neugodno odjeknula i Sanaderova nespretna "kontra" britanskom veleposlaniku Johnu Ramsdenu kako "neće on objašnjavati premijeru što treba činiti u svojoj zemlji".

U stvarnosti za sada mnogo toga izgleda drukčije od onoga u što nas uvjerava premijer Sanader. Nedavno je koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek javno rekao ono što misli velika većina EU diplomata u Zagrebu - da je Gotovina za dio ove Vlade heroj. A s takvom percepcijom premijer Sanader ne može lako uvjeriti Bruxelles da uistinu čini sve što je u njegovoj moći. Čini se da on ne može ni svoje najbliže suradnike uvjeriti u potrebu da se jasno i konzistentno odnose prema haaškom pitanju - kazao nam je u utorak ovaj EU diplomat čiji se ministar vanjskih poslova, prije odlaska na sastanak u Bruxelles u ponedjeljak, čuo i s njim.

Šenol SELIMOVIĆ