Novi list: 04. 02. 2005.

TKO ĆE NASLIJEDITI PRVOG ČOVJEKA ZDRAVSTVA – HDZ-ova VLADA HEBRANGOVU ZAMJENU TRAŽI U NESTRANAČKOM KANDIDATU

Sanader traži ministra zdravstva izvan HDZ-a

ZAGREB – Novi ministar zdravstva u Vladi Ive Sanadera koji će zamijeniti Andriju Hebranga mogao bi biti nestranački čovjek. Naime, premijer Ivo Sanader, potvrdili su nam izvori iz Banskih dvora, pokušava naći zamjenu za Hebranga izvan samog HDZ-a. Imena kandidata za novog ministra, kao i za potpredsjednika Vlade za gospodarstvo što je također bila Hebrangova funkcija, premijer pokušava »iskristalizirati« kroz konzultacije sa samim Hebrangom. No, ta potraga dosad nije urodila plodom, jer je premijera odbilo nekoliko kandidata, pa je još neizvjesno hoće li Vlada nakon ministra Dragana Primorca dobiti još jednog nestranačkog člana.

Za opciju nestranačkog čovjeka na čelu zdravstva premijer se odlučio iz pragmatičnih razloga, jer u Saboru želi osigurati što širu podršku ministru pred kojim je jedna od najvažnijih i najtežih reformi, pa tako i podršku samim reformama u zdravstvu.

Hrvatska će morati uskoro provesti zdravstvenu reformu koja će, osim stabilizacije u tom sektoru, donijeti i brojne nepopularne mjere, odnosno kresanje prava.

Već odavno je jasno da će zdravstveni sustav upadati u sve veće gubitke ako se ne riješi barem problem nabave, odnosno plaćanja lijekova. Hrvatska je doduše tek stidljivo, s dvije, tri rečenice u Pretpristupnom ekonomskom programu krajem prošle godine EU najavila promjene u sustavu participacija u zdravstvu. Tako bi se participacija za lijekove povećala, ili bi se proširila baza onih koji je plaćaju, kako je to prije nekoliko mjeseci predlagao i šef misije MMF-a za Hrvatsku Dimitri Demekas. Iako su i oporba i vlast u Hrvatskoj odbacili Demekasovu dijagnozu o tome da je hrvatsko zdravstvo bolesno, sada je više nego jasno da Vlada neće moći izbjeći promjene u tom resoru. Tako će novog ministra čekati predlaganje novog zakona o zdravstvenom osiguranju, koji će biti temelj za reformu u tom sektoru.

Sama najava rezanja određenih prava u zdravstvenom osiguranju na što je osjetljiv svaki građanin, dat će oporbi ubojitu municiju za napad na vlast. Sanader izborom nestranačkog čovjeka želi izbjeći takvu situaciju i prometnuti je u svoju korist, dobivajući podršku većine stranaka za težak, ali nužan potez koji Hrvatska mora napraviti da joj se zdravstveni sustav ne bi u potpunosti urušio. Ako bi oporba jakim napadom na reformu podupirala otpor javnosti, kojeg će sigurno biti, teško je vjerovati da bi sadašnja Vlada do kraja mogla izgurati reformu.

Sanaderova je računica jasna, ali je pitanje kako će reagirati oporbene stranke koje bi po tom scenariju trebale dati podršku nepopularnim mjerama, dok bi zasluge za uspjeh reforme pokupio HDZ.

J. MARIĆ