Slobodna Dalmacija: 04. 02. 2005.

SVE VIŠE ZAHTJEVA ZA OSNIVANJEM SABORSKIH TIJELA KOJA BI TREBALA ISPITATI POSLOVANJE POLITIČARA

Pusić: Ne bojimo se istražnog povjerenstva

ZAGREB - "Mi se istražnog povjerenstva, za razliku od HDZ-a, ne bojimo, iako znamo da će se institucija hrvatskog parlamenta koristiti da bi se provodila čista politička osveta", istaknula je u četvrtak u Saboru Vesna Pusić (HNS) komentirajući zahtjev HDZ-a za osnivanje istražnog povjerenstva o poslovanju tvrtki Radimira Čačića i Zlatka Tomčića.

"Ako sam kriv, zašto Državno odvjetništvo šuti, a mojim se poslovanjem bavi politički mehanizam istražnog povjerenstva", zapitao se Čačić. "Čudan je moralni lik onoga tko želi da se ispituju moji, ali ne i njegovi poslovi", ustvrdio je on aludirajući na činjenicu da se HNS-ov prijedlog o istražnom povjerenstvu o poslovanju Miomira Žužula i Ive Sanadera ne može naći na dnevnom redu.

Iako ne podržava rat istražnih povjerenstava, s ovom se argumentacijom složio i Nenad Stazić (SDP), koji je upozorio da državni dužnosnici nisu samo Čačić ili Tomčić, nego i Miomir Žužul, koji je od skromne profesorske plaće postao vlasnikom tvornice čarapa koje je onda prodavao Hrvatskoj vojsci dok je ministar obrane bio Gojko Šušak.

HDZ-ovac Emil Tomljanović kazao je da je HNS-ova inicijativa zapela ne zbog nekakva HDZ-ova straha, nego zato jer nije skupljen dovoljan broj potpisa zastupnika, a njegov stranački kolega Vladimir Pleško podsjetio je da se radi o 307 milijuna kuna koje su prihodovale Čačićeve, a 6,8 milijuna kuna koje je zaradila Tomčićeva tvrtka. To, prema njegovim riječima, iznosi 0,5 posto godišnjeg državog proračuna, a četiri puta premašuje svotu kojom je, primjerice, raspolagalo Ministarstvo vanjskih poslova.

"Podržat ćemo povjerenstvo jer nam je dosta da se situacija već desetak godina ponavlja prije svakih izbora, pa se Čačić kao zec iz mađioničareva šešira vadi i pokazuje kao dežurni lopov, i onda sprema za novu priliku", naglasio je NHS-ovac Nikola Vuljanić.

Da ne ostane dužan, Čačić se posebno žustro založio za osnivanje istražnog povjerenstva o okolnostima pod kojima je poništen prvi natječaj za dodjelu koncesije trećeg mobilnog operatera.

"Vlada je, preko izvjesnog mladića koji radi u jednom kabinetu, i čiji otac vodi poslove kriminalne grupe oko Match Telecoma, naredila Ini, HEP-u i Končaru da se udruže s bjelosvjetskim hohštaplerom Brunom Marchisiom pod sloganom ’veliki je novac u pitanju, bit će za svakoga ponešto’", ustvrdio je Čačić, dodavši da će identitet mladića biti lako utvrditi kada se osnuje istražno povjerenstvo. Tek je napomenuo da je "goli kriminal dokazan nakon potvrde o krivotvorenom bankovnom jamstvu". Oporba je podržala ovaj zahtjev, posebno inzistirajući na rasvjetljavanju uloge kontroverznog hrvatskog poduzetnika Hrvoja Petrača koji je, navodno, bio siva eminencija Match Telecoma.

M. KARLOVIĆ-SABOLIĆ, S. PAVIĆ