Novi list: 04. 02. 2005.

MUP POJAČAO NADZOR GRANICA NA KOPNU I MORU, MESIĆ I SANADER ZA DANAS SAZVALI SJEDNICU VIJEĆA ZA NACIONALNU SIGURNOST

Del Ponte: Očekujem uhićenje generala Gotovine

Del Ponte izrazila zadovoljstvo izjavom Mesića i Sanadera. Solana: Suradnja s Haagom »apsolutno fundamentalna«. Sanader: Vjerodostojnost ćemo dokazati u praksi

ZAGREB – Ravnatelj policije Ivica Franić svim je policijskim upravama ponovio zapovijed da uhite Antu Gotovinu. Istodobno, Carla del Ponte jučer je u Bruxellesu izrazila zadovoljstvo javnim pozivom premijera Ive Sanadera za uhićenjem odbjegloga generala, a premijer Sanader i predsjednik Mesić u Zagrebu su se dogovorili da će Vijeće za nacionalnu sigurnost na današnjoj sjednici razmotriti najnoviju krizu u odnosima s EU.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun izjavio je za jučer naš list da je Franić »početkom tjedna« u policijske uprave uputio zapovijed da se sve informacije o kretanju Gotovine odmah proslijede u sjedište MUP-a. Franićeva naredba uključuje i pojačani nadzor državne granice i akvatorija. Istodobno valja podsjetiti da je MUP na svojoj Internet stranici u srijedu objavio informaciju o potjernici za Gotovinom.

Carla del Ponte na jučerašnjoj je konferenciji za novinare u Bruxellesu izjavila da, poslije javnoga poziva Mesića i Sanadera, očekuje uhićenje Ante Gotovine. Dodala je kako je u stalnom kontaktu s hrvatskim vlastima, ali da ne može ulaziti u potankosti jer je Gotovina još uvijek na slobodi.

Uvjet ostaje

– No, sigurno je da premijer Sanader želi postići da se Gotovina dobrovoljno preda, ali Gotovina očito nije iskoristio svoj trenutak, rekla je Del Ponte.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, s kojim je jučer razgovarala Del Ponte, još je jednom pozvao čelnike SiCG, Hrvatske i BiH da surađuju sa sudom. Na pitanje mogu li pregovori s Hrvatskom početi 17. ožujka ako Gotovina ne bude u Haagu, ponovio je da je preduvjet za pregovore puna suradnja s Haškim sudom.

– To će biti apsolutno fundamentalno za konačnu odluku Vijeća, rekao je Solana.

Vijeće za nacionalnu sigurnost na današnjoj će sjednici razmotriti novonastalu krizu u odnosima s EU, dogovorili su se jučer premijer Sanader i predsjednik Mesić.

– Očekujem da će Carla del Ponte znati cijeniti činjenicu da smo Predsjednik Republike i ja dali jasnu izjavu oko generala Gotovine. Očekujem da će sve sumnje u vjerodostojnost državnog vrha, prije svega Vlade, time biti otklonjene, a to ćemo pokazati i u praksi.

Na izravno novinarsko pitanje je li Vlada pregovarala s Gotovinom, Sanader nije precizno odgovorio, ali ni opovrgnuo tu informaciju. »Vlada je skup ministarstava. Ona ništa ne radi, nego daje naloge ministarstvima da rade svoj posao, i u tom smislu svaki trag i svaka informacija o bilo kojem državljaninu se, u okviru različitih državnih tijela, do u najsitniji detalj provjerava, i o tome postoje izvješća. I dosad smo činili sve što je bilo na dnevnom redu«, odgovorio je Sanader. »Postoji nezadovoljstvo u Haagu zbog toga što Gotovina još uvijek nije tamo. I mi smo radi toga nezadovoljni. Na vijeću ćemo sutra razmotriti sve što je potrebno da se taj slučaj pozitivno razriješi«, dodao je.

Slučaj Dubrovnik zaključen

Zapovjednik EUFOR-a u BiH David Leakey izjavio je jučerašnjem intervjuu za sarajevski »Dnevni avaz« da njegove snage »tragaju za svim haškim optuženicima, pa i Antom Gotovinom«.

Glavna tužiteljica Međunarodnog suda u Haagu Carla Del Ponte izjavila je prilikom posjeta u Podgorici kako za Tribunal »slučaj Dubrovnik« zaključen.

– Izricanjem presuda admiralima Pavlu Strugaru i Miodragu Jokiću, slučaj Dubrovnik smo zaključili, te po toj osnovi neće biti novih istraga i optužnica, kazala je Del Ponte.

Ona je nagovijestila mogućnost da nacionalni sudovi nastave eventualne istrage i same tretiraju taj slučaj.

U medijima se, međutim, dosta spekuliralo kako je tužiteljica, uz ostalo, u Podgoricu došla da bi ispitala moguću odgovornost tadašnjeg crnogorskog rukovodstva, s predsjednikom Momirom Bulatovićem na čelu, u granatiranju Dubrovnika 1992. godine.

Sergej ABRAMOV, Boris PAVELIĆ