Vjesnik: 05. 02. 2005.

Udvostručiti napore za uhićenje Gotovine

Dan je nalog svim mjerodavnim tijelima da se utvrdi boravište, uhiti i izruči umirovljeni general Ante Gotovina, odnosno da se u suradnji s drugim zemljama utvrdi njegovo boravište izvan Hrvatske i osigura transfer u Haag

ZAGREB - Na dvosatnoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) održanoj u petak navečer u Vili Weiss pod predsjedanjem predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera, dogovoreno je da se ubuduće, dok se ne riješi slučaj Gotovina, VNS sastaje najmanje jedndom tjedno.

Kako stoji u priopćenju, dan je nalog svim mjerodavnim državnim tijelima da udvostruče napore kako bi se utvrdilo boravište, uhitilo i izručilo umirovljenog generala Gotovinu sudu u Haagu. Od policije, tajnih službi i Državnog odvjetništva očekuje se da u skladu s nalogom čelnih ljudi države i Vlade, a u suradnji sa sličnim institucijama drugih zemalja, utvrde njegovo boravište izvan Hrvatske i osiguraju njegov transfer u Haag, priopćeno je nakon sastanka na Prekrižju.

Sva nadležna državna tijela zadužena su za intenziviranje i operacionalizaciju daljnjih aktivnosti u realizaciji postavljenih zadataka. To podrazumijeva, kaže se nadalje, stalni rad koordinacijskog tijela na najvišoj razini sastavljenog od predstavnika MUP-a, predstavnika tajnih službi (POA-e, OA-e i VSA), te Savjeta za koordinaciju tajnih službi.

Na sjednici VNS-a okupio se kompletan državni vrh - uz predsjednika i premijera bili su ministri pravosuđa, obrane, vanjskih i unutarnjih poslova, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, predsjednik Sabora i šefovi tajnih službi.

Miroslava Rožanković