Vjesnik: 05. 02. 2005.

Osnovano istražno povjerenstvo za Čačića i Tomčića

Za prijedlog su glasovali i zastupnici HNS-a i HSS-a te nekolicina prisutnih zastupnika SDP-a / Odbijen je prijedlog za osnutak povjerenstva koje bi istražilo način na koji su premijer Ivo Sanader i ministar vanjskih poslova u ostavci Miomir Žužul stekli imovinu

ZAGREB - Hrvatski sabor u petak je podržao HDZ-ov prijedlog za osnutak istražnog povjerenstva koje bi se bavilo poslovanjem tvrtki u vlasništvu HNS-ovca Radimira Čačića i HSS-ovca Zlatka Tomčića.

Za prijedlog su glasovali i zastupnici HNS-a i HSS-a te nekolicina prisutnih zastupnika SDP-a, a članovi povjerenstva imenovat će se idući tjedan nakon međustranačkih konzultacija.

Istodobno, odbijeni su prijedlozi za osnutak povjerenstva koje bi istražilo način na koji su premijer Ivo Sanader i ministar vanjskih poslova u ostavci Miomir Žužul stekli imovinu, povjerenstva za slučaj novinarke Helene Puljiz i povjerenstva za ispitivanje okolnosti pod kojima je poništen prvi natječaj za treću mobilnu mrežu.

Drugi put odgođeno je glasovanje o HSP-ovu prijedlogu za osnutak povjerenstva koje bi istražilo postupanje s transkriptima iz Ureda predsjednika Franje Tuđmana. Odboru za Ustav prepuštena je odluka može li se povjerenstvo uopće osnovati jer je Državno odvjetništvo proslijedilo Županijskom sudu u Zagrebu kaznenu prijavu odvjetnika Ante Gotovine zbog krivotvorenja »brijunskog transkripta«. Na zahtjev oporbenih stranaka odgođeno je glasovanje o izvješću Državne revizije o pretvorbi i privatizaciji, dok se s Vladom i drugim nadležnim tijelima ne dogovore mogućnosti sankcioniranja odgovornih za utvrđene nepravilnosti.

Drugi put u ovom sazivu odgođeno je glasovanje o prijedlogu HSP-a da Hrvatska istupi iz sporazuma Družbe Adrije dok se ne završi rad na studiji utjecaja na okoliš.

Nakon vrlo burne rasprave o reviziji privatizacije, uslijedila je kratka, ali polemična rasprava o povjerenstvu koje se trebalo baviti premijerom Sanaderom i ministrom u ostavci Žužulom.

HNS je u svom prijedlogu spomenuo napise da je Sanader 1995. i 1996. od Globus grupe Miroslava Kutle primio 800.000 maraka, a Žužulu se na teret stavljalo lobiranje za tvrtku Bechtel i poslovanje njegove tvornice čarapa s Hrvatskom vojskom. »Siguran sam da je premijer nevin. Bit ću žalostan ako se razotkrije da nije. O njegovu partneru, gospodinu Žužulu, nisam tako siguran, a bio bih da nije smijenjen«, rekao je Radimir Čačić u ime predlagatelja.

Frano Matušić (HDZ) nazvao je HNS-ov prijedlog političkim obračunom sa Sanaderom i perfidnim pokušajem destabilizacije Vlade.

»Riječ je o pokušaju odvraćanja pozornosti od onih koji su za mandata bivše vlade bili u sukobu interesa, čije tvrtke su u poslovima s državom zarađivale milijunske iznose«, kazao je Matušić istaknuvši da je Državno odvjetništvo još 2003, kad je HNS bio na vlasti, odbilo optužbe protiv Sanadera. Spomenuo je da je Sanader prije 1990. bio uspješan poslovni čovjek, a Čačića je optužio »da nije od jučer u medijima zbog afera«.

»Bilo bi dobro kad bi netko protiv mene bilo što pokrenuo. Jedan gospodin je pokrenuo jedan postupak, a on je izgledao tako kao da ja optužim gospodina Matušića da je pred 20 godina ubio svoju ženu, a ona je tu živa i zdrava. I mene su dojmili članci o Sanaderu kao mladom i zgodnom stipendistu Crkve koji se po završetku studija bacio u stjecanje bogatstva i ne sumnjam da je stekao dovoljno da kupi kuću i stanove. Ali hajdemo to provjeriti. Tko glasa protiv povjerenstva, jasno će reći da je premijer kriv«, odgovorio je Čačić, optuživši Sanadera da je osobno telefonski prijetio i ucjenjivao neke zastupnike da odustanu od osnutka povjerenstva.

Sanja Kapetanić, Marijan Lipovac