Vjesnik: 07. 02. 2005.

Zakašnjela odlučnost

DUBRAVKO GRAKALIĆ

Nakon više od tri godine potrage za generalom Antom Gotovinom, hrvatska ga je policija odlučila pronaći. Taj se zaključak nameće poslije izjave glasnogovornika MUP-a Zlatka Mehuna da će policijske postrojbe sad pojačano nadzirati granicu i granične prelaze, ići u patrole kad posumnjaju gdje je generalovo privremeno prebivalište, te će, ukratko rečeno, pozorno obavljati svoj posao.

Problem je u tome što je MUP i do sada, od raspisivanja tjeralice za generalom Gotovinom, trebao raditi svoj posao punom snagom i brzinom. Izjavu koju je dao glasnogovornik MUP-a Mehun još je davno trebala dati njegova prethodnica, Zinka Bardić. Naravno, nije sve u izjavi, kod policijskog posla više se cijeni učinjeno, a manje najave u maniri političara.

Primjedbu da policija kasni još više možemo primijeniti na političare. Sanaderov i Mesićev nalog obavještajnoj zajednici i sigurnosnim službama trebao je doći ranije. Redovite sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost također, jer je riječ o nacionalnom interesu. Sad smo u situaciji - zbog važnog 17. ožujka - da trebamo jake političke i policijske poteze kako bi na europski dužnosnici povjerovali.

Hrvatska je politika sama sebe dovela u tešku pregovaračku poziciju koju koriste zemlje čija je zadaća otežati i odgoditi put Hrvatske u EU. Izjave i poteze koje sada čini mogla je napraviti prije nekoliko mjeseci, kako bi se pokazalo da su namjere uhićenja haaškog optuženika ozbiljne. Odlučne poteze trebalo je ranije povući.

Tek poslije jasnog Sanaderova istupa, dio međunarodnih dužnosnika, možda i sama Carla del Ponte, povjerovali su da Hrvatska ne drži figu u džepu. Imali su razloga vjerovati u suprotno: kako novinar blizak predsjedniku Republike, ili kontrolor leta poznat po vezama s tajnim službama, može razgovarati s Gotovinom, dok ga cijeli policijsko-sigurnosni aparat ne može pronaći?! Iz perspektive ozbiljne politike, bez obzira gleda li se iz Bruxellesa, Londona ili Zagreba, to izgleda dosta neozbiljno.

Postrožena policijska akcija možda neće dati brze rezultate. Ali, barem je pokazala odlučnost koja se dugo čekala.