Slobodna Dalmacija: 07. 02. 2005.

JAVIER SOLANA, ŠEF DIPLOMACIJE EUROPSKE UNIJE:

Vojni udar na Iran bio bi pogreška

LONDON - Vojni udar na nuklearna postrojenja u Iranu bio bio "pogreška", ocijenio je u nedjelju šef diplomacije Europske unije Javier Solana u intervjuu britanskoj televiziji.

Prema visokom predstavniku za vanjsku politiku i sigurnost, takva unilateralna akcija bila bi i kontraproduktivna.

Upitan oko upozorenja koje je prošlog mjeseca uputio američki potpredsjednik Dick Chaney, prema kojemu bu Izrael mogao napasti iranska nuklearna postrojenja bez najave, Solana je rekao: "Mislim da se radi o nečemu što ne bih volio vidjeti na djelu. To bi bila pogreška. To bi umnogome zakompliciralo situaciju."

"Jednostrana akcija takve vrste ne bi prodonijela, mislim, ostvarenju cilja kojemu teži cijeli svijet", dodao je Solana.

Na pitanje postoji li sporazum s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom u ocjeni da je američki vojni napad na Iran "nezamisliv", Solana je odgovorio: "Vjerujem da je trenutačno vojnu akciju vrlo teško i zamisliti."

"Ne vjerujem da Sjedinjene Države ovoga trenutka imaju želju, volju i kapacitet to izvesti", dodao je Solana.

Prošlog je tjedna u Londonu američka državna tajnica Condoleezza Rice istaknula da vojna intervencija protiv Teherana "jednostavno nije na dnevnom redu".

Velika Britanija, Francuska i Njemačka uključene su u diplomatske napore kako bi navele Iran da napusti cjelokupni vojni nuklearni program obećavajući mu u zamjenu suradnju na civilnim projektima.

Teheran od EU-a zahtijeva ozbiljnost u pregovorima

TEHERAN - Iran je zatražio od Europske unije da se pokaže ozbiljnom u pregovorima o nuklearnoj energiji s islamskom republikom, ponavljajući da bi svaki neuspjeh mogao dovesti u pitanje te pregovore.

"Nadamo se da se Europljani sjećaju obećanja koja su dali u prethodnim pregovorima. Očekujemo od Europljana da pokažu ozbiljnost", izjavio je u nedjelju glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi pred novinarima.

"Jasno, ako vidimo da ne mogu održati obećanja ili nisu ozbiljni, poduzet ćemo druge mjere. Međutim, nadam se doista da do toga neće doći", dodao je on.

U studenome 2004. Iran je pristao na prekid svih aktivnosti vezanih uz obogaćivanje urana nasuprot obećanju triju europskih zemalja (Njemačke, Francuske, V. Britanije) o tehnološkoj i trgovinskoj suradnji.

No, Iran želi da taj prekid bude privremen, ističući da njegov nuklearni program ima civilnu, a ne vojnu svrhu, dok tri europske zemlje zahtijevaju stalan i potpun prekid.

Politički čelnici ministarstava vanjskih poslova triju europskih zemalja vodit će u utorak novi krug pregovora upravo o tom pitanju. (H)