Slobodna Dalmacija: 07. 02. 2005.

KAŠTEL LUKŠIĆ AKCIJA NEPOZNATIH POČINITELJA U NOĆI IZMEĐU SUBOTE I NEDJELJE

Uvrjedljivi grafit na budućem spomeniku dr. Franji Tuđmanu

KAŠTEL LUKŠIĆ - Samo dan nakon što je u našim novinama objavljen tekst s naslovom "Dr. Franji Tuđmanu najveći spomenik u RH", nepoznati počinitelji ispisali su na betonsku ploču pred koju će biti postavljen kip prvog hrvatskog predsjednika uvrjedljiv natpis: "A šta šnan ti lopove!!!". Natpis je ispisan u širini od nekoliko metara, a Kaštelani koji stanuju u neposrednoj blizini kazali su nam kako je vjerojatno nastao u prvim nedjeljnim satima, budući da ga nije bilo u subotu oko 23 sata.

— U svoje osobno i ime Gradskog poglavarstva osuđujem ovaj vandalski čin koji je osvanuo na spomeniku kojeg u znak poštovanja stvaratelju samostalne države prvom predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu postavlja Grad Kaštela — kazao nam je u telefonskom razgovoru kaštelanski gradonačelnik Ante Sanader.

— Nadam se kako će se počinitelji ovog zlodjela razotkriti i kazniti na najgori mogući način — dodaje Sanader. Na samom mjestu događaja našli su se i članovi Predsjedništva kaštelanske Hvidre koji su također osudili ovakvo barbarsko ponašanje svojih sugrađana.

— Ovo nije prvi put da se u Kaštelima događaju ovakve kriminalne radnje, počevši od postavljanja jugoslavenske zastave u Kaštel Kambelovcu, pokušaja miniranja prostorija Hvidre, paljenja hrvatske zastave ispred prostorija Hvidre te pisanja sličnih natpisa na spomen-obilježjima poginulim braniteljima na Malačkoj — kazao je Željko Strize, predsjednik Hvidre Kaštela. Prema riječima Strize, počinitelji takvih zlodjela nikada nisu otkriveni, a zaključuje kako MUP takve slučajeve ne shvaća ozbiljno ili je očito nesposoban riješiti ih do kraja. Članovi Hvidre uputit će Gradskom poglavarstvu prijedlog da se kip koji će se postaviti povjeri na čuvanje 24 sata na dan hrvatskim braniteljima.

Tekst i snimka: Jakov ŽARKO