Vjesnik: 08. 02. 2005.

GfK: 82 posto kućanstava ima problema s pokrivanjem troškova

ZAGREB – Prosječno hrvatsko kućanstvo u prošloj je godini mjesečno raspolagalo s oko 5750 kuna, dok bi im, prema njihovoj subjektivnoj procjeni, za zadovoljavanje osnovnih troškova, odnosno potreba bilo potrebno oko 8185 kuna, a oko četiri petine kućanstava ima problema s pokrivanjem svojih troškova, pokazuju podatci istraživanja koje je proveo GfK Hrvatska.

Ti rezultati pokazuju da su procijenjeni potrebni prihodi još uvijek značajno veći, više od 40 posto, od ostvarenih.

Prema rezultatima istraživanja, tek oko šest posto kućanstava ima prihode veće od potrebnih, a još približno 12 posto prihode točno koliko im treba. Proizlazi da četiri petine (82 posto) kućanstava ima problema s pokrivanjem svojih troškova, navode iz GfK-a, napominjući da se taj raskorak između raspoloživog i potrebnog, dosta spretno, često pokriva upravo korištenjem "plastičnog" novca, odnosno kartica.

Iz GfK-a također navode kako je udio kućanstava kojima ostvareni mjesečni prihodi nisu dovoljni za ostvarenje potreba, od oko 80 posto, gotovo jednak kroz zadnje tri godine.

Ostvareni prošlogodišnji prihod na istoj je razini kao i godinu prije, a visina potrebnih prihoda se smanjila za oko šest posto u odnosu na godinu ranije, što, ocjenjuju u GfK-u, pokazuje kako se financijska situacija donekle popravlja jer se raskorak između mogućnosti i potreba smanjuje.

Potrošački test također pokazuje da približno 40 posto kućanstava izjavljuje da jedva sastavlja kraj s krajem, 12 posto već je počelo smanjivati dosadašnju štednju, a 20 posto ih se mora i zaduživati. (Hina)