Slobodna Dalmacija: 08. 02. 2005.

WASHINGTON: INTERNA ISTRAGA AMERIČKOG MINISTARSTVA OBRANE

Pentagon istražuje plaćanje novinara na Balkanu

WASHINGTON/SPLIT - Internom istragom u Pentagonu pokušava se utvrditi jesu li američki vojni izvori plaćali pisanje novinara na Balkanu kako bi podupirali svoje interese, izvijestila je globalna televizijska mreža CNN.

Nakon što se pojavila sumnja da je Pentagon financijski podupirao medijski projekt Southeast European Times, odnosno njihovu web stranicu www.balkantimes.com, koja, među ostalim, ima stranice i na hrvatskom jeziku, istražitelj Joseph Schmitz dobio je zadatak ispitati slučaj. Sumnje iznesene u američkim medijima govore kako je Pentagon plaćao novinare u prvom redu da bi probio medijsku blokadu u Srbiji tijekom vladavine Slobodana Miloševića u zadnje vrijeme njegove vladavine.

Prema izvorima CNN-a, istraga Pentagona odnosi se ne samo na balkanski slučaj već i na slične medijsko-vojne poveznice u zemljama sjeverne Afrike, Maroku, Alžiru, Libiji i Tunisu. Navodno su novinari i kolumnisti bili angažirani u promoviranju politike Georgea W. Busha.

— Novinarima nije bilo rečeno što trebaju pisati. Kazano mi je da je u ovim slučajevima novinarima bilo samo rečeno da pripreme bilo što o nekim temama — američki ministar obrane Donald Rumsfeld je izjavio za CNN.

Washington Post je iznio podatak da je Pentagon pokrovitelj web stranice www.balkantimes.com na kojoj se dosta objavljuju i vijesti agencija poput Reutersa i Associated Pressa, no "uključeno je i 50 novinara koje plaća Europsko zapovjedništvo američke vojske".

Abecednim redom, Southeast European Times ima vijesti na albanskom, bugarskom, engleskom, grčkom, hrvatskom, makedonskom, rumunjskom, srpskom i turskom jeziku.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić za Slobodnu Dalmaciju je rekao kako ga nitko nije kontaktirao istražujući eventualnu hrvatsku vezu sa slučajem Southeast European Timesa.

— Kad je Hrvatska u pitanju, američki fondovi koji podupiru razvoj medija ne stižu više do naše zemlje ni legalnim putem, a kamoli na druge načine. Oni drže da je u nas postignuta zadovoljavajuća demokratska razina, pa takve donacije idu sve južnije — izjavio je Dragutin Lučić.

Ivo ŠĆEPANOVIĆ