Večernji list: 08. 02. 2005.

ŠPIJUNI Nakon skandala s prisluškivanjem, petero novinara sada traži istragu protiv Franje Tureka

Haag se zanima za praćenje novinara

Autor: Jasna Babić

U Haagu očito pomno prate razvoj skandala u vezi s tzv. prezentacijom Franje Tureka, bivšeg ravnatelja POA-e.

Prema izjavi Florence Hartmann za Večernji list, obaviješteni su o Turekovu uhođenju novinara koji su se bavili haaškim temama. No, haaško tužiteljstvo neće se u to službeno miješati.

Stalni nadzor

Hrvatska sama mora raščistiti situaciju u kojoj se njezine institucije bave uhođenjem ljudi iz medija, a ne hvatanjem haaških bjegunaca kaže glasnogovornica haaškog tužiteljstva uz prilično jasnu ironiju.

Tijekom 2003. i 2004. Turek je kontrolirao ispise telefonskih razgovora Zinke Bardić, tadašnje glasnogovornice MUP-a.

Ranko Ostojić, ravnatelj policije, bio je pak pod Turekovim stalnim fizičkim i telefonskim nadzorom. Turek je uhodio Ostojićevu operaciju uhićenja haaškog bjegunca Ivice Rajića.

Tajno prisluškivanje bivših MUP-ovih službenika nastavljeno je i nakon njihova odlaska s tih dužnosti.

Optuženi su da ugrožavaju međunarodni položaj Hrvatske i uvršteni u "prezentaciju" koja je održana pred predsjednikom Stipom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom 1. ožujka 2004. Odmah nakon ustoličenja nove HDZ-ove vlade Turek je nastojao dokazati da postoji SDP-ova policijsko-medijska urotnička skupina koja Haaškom sudu šalje dezinformacije da se Ante Gotovina skriva u Hrvatskoj.

Na listu izdajica stavljena su i imena nekoliko novinara.

Premda se za "prezentaciju" doznalo još prije nekoliko mjeseci, u posljednjem broju Globusa konačno je objavljen dokument koji je zorno ilustrira.

Kako tvrdi novinar Gordan Malić, Globusova redakcija raspolaže obiljem sličnih dokumenata koji u osobi Tureka oživljavaju sjećanje na najmračnije doba HDZ-ova režima, zapamćeno po špijunskom progonu novinara i medija.

No, eto, Državno odvjetništvo opet je iniciralo kazneni progon za odavanje državne tajne na novinskim stranicama. Sam

Turek i dalje nije sporan.

Kao vrhunac paradoksa, na Turekovim je "prezentacijama" izdajicom i suradnikom stranih obavještajnih službi proglašen Ivica Đikić, autor Mesićeve političke biografije koja je predstavljena u vrijeme nedavnih predsjedničkih izbora.

Kolega Đikić sa samim je predsjednikom Mesićem surađivao na toj knjizi. Nije mi jasno kako je Mesić bez ikakvih reakcija prihvatio tvrdnju da je njegov biograf protudržavni element kaže Gordan Malić tvrdeći da je Turek sastavio najmanje dva kompletna novinarska dosjea: Igora Alborgetija i Bisere Lušić. U njima nema nikakvih činjenica iz područja nacionalne sigurnosti, ali zato obiluju pojedinostima iz njihova privatnog života.

Zahtjev za istragu

Premda je Malić čvrsto uvjeren da je cilj Turekove "prezentacije" bilo ometanje lova na haaške bjegunce, čini se da je njezin smisao ponešto trivijalniji: "prezentacija" je priređena kako bi prilično nesposobni Turek kompromitirao Račanovu vladu i time se kvalificirao za produljenje ravnateljskog mandata pod HDZ-ovom vlašću. Sanader ga je ipak smijenio. Ostali su dokazi o njegovu liku i djelu. Petero novinara sada traži istragu o Tureku.

Malić: Mesić i Sanader znali su što Turek radi

Turek je pokušao spriječiti lov na haaške bjegunce, i to uza znanje Mesića i prešutni pristanak Sanadera. Hrvatsku zato optužuju da ne čini dovoljno za Gotovinino uhićenje kaže Gordan Malić. U prilog Maliću ide i to što je Turek 2000., loveći tzv. ahmičku skupinu u Zadru,uhitio osobu koja mu je dala informaciju o njihovim lažnim imenima.

Lučin: Očekujem da se stvar istraži

Nemam pojma zašto je Turek uhodio moju glasnogovornicu. Siguran sam da za to nije bilo nikakve osnove. Očekujem da stvar istraži Vijeće za civilni nadzor sigurnosnih službi izjavio je Šime Lučin, bivši ministar unutarnjih poslova, koji je Tureka postavio za ravnatelja SZUP-a, današnje POA-e. Tadašnji premijer Račan nije previše cijenio Turekove špijunske domete, pa je Turek svoje usluge stavio na raspolaganje predsjedniku Mesiću koji je s Račanom bio u stalnom, tihom konfliktu.