Vjesnik: 08. 02. 2005.

Prozvani novinari: Nismo povezani sa stranim obavještajnim službama

Petero novinara su u ponedjeljak HND-u, saborskim odborima za nacionalnu sigurnost i ljudska prava, te Vijeću za civilni nadzor sigurnosnih službi uputili zahtjev da istraže navode iz teksta objavljenog u »Globusu« / Novinari tvrde da je POA, analizirajući njihovo pisanje i poznanstva, a služeći se prisluškivanjem i tajnim praćenjem, njihovu javnu profesionalnu djelatnost proglasila koordiniranim plasiranjem dezinformacija opasnih za nacionalnu sigurnost

ZAGREB – Petero hrvatskih novinara - Gordan Malić, Željko Peratović, Ivanka Toma, Mario Kavain i Ivica Đikić - u ponedjeljak su Hrvatskom novinarskom društvu (HND), saborskim odborima za nacionalnu sigurnost i ljudska prava, te Vijeću za civilni nadzor sigurnosnih službi uputilo zahtjev da istraže navode iz teksta objavljenog u prošlotjednom Globusu, u kojem autor Gordan Malić, jedan od supotpisnika tog zahtjeva, tvrdi da ih je Protuobavještajna agencija (POA), na čelu s tadašnjim ravnateljem Franjom Turekom, prisluškivala pod sumnjom da sudjeluju u medijsko-obavještajnoj operaciji protiv Hrvatske.

Pozivajući se na objavljeni dokument, petero novinara zaključilo je da je POA, analizirajući njihovo pisanje i poznanstva, a služeći se prisluškivanjem i tajnim praćenjem, njihovu javnu profesionalnu djelatnost proglasila koordiniranim plasiranjem dezinformacija opasnim za nacionalnu sigurnost.

U POA-i je, podsjetimo, za mandata bivšeg ravnatelja Franje Tureka, među ostalim, sastavljen i nadležnim državnim tijelima prezentiran dokument nazvan »Informacija o obavještajno-medijskim manipulacijama s ciljem diskreditiranja Republike Hrvatske«. U njemu je, navodno, rasvijetljena operacija kojom je u Hrvatskoj rukovodila britanska obavještajna služba MI6 čiji su agenti, uz pomoć svojih suradnika u dijelu hrvatskih medija, kontinuirano objavljivali tekstove o tome kako se general Ante Gotovina skriva u Hrvatskoj i kako mu u tome pomaže dio političkog vrha i dijelovi sigurnosnih službi.

Ti su tekstovi, sugerira izvješće POA-e, objavljivani u pravilu uoči donošenja značajnijih odluka vezanih uz približavanje Hrvatske zapadnim integracijama, posebno EU, a poslužili su kao argumenti pritiska na Hrvatsku. Pojednostavljeno, Carla del Ponte je, mašući hrvatskim vlastima tekstovima objavljenim u hrvatskom tisku, argumentirala svoje tvrdnje da se Gotovina skriva u Hrvatskoj, a isti su tekstovi nastajali u »radionicama« britanskih obavještajaca koji servisiraju haašku tužiteljicu. Dakle, ako im je trebao nekakav čvršći dokaz za njihove tvrdnje, jednostavno bi ga »objavili« u hrvatskim medijima.

Novinari koji se spominju u dokumentu objavljenom u Globusu, a za koji Franjo Turek tvrdi da je »prilagođen za objavu«, naravno odlučno demantiraju svoju povezanost sa stranim obavještajnim službama i zahtijevaju da se priča rasvijetli do kraja.

Želi to i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić. »U srijedu će se u HND-u održati sastanak sa svim novinarima koji žele pokrenuti postupak. Ja sam, prije svega, za striktno držanje Zakona i za to da se svaki slučaj analizira pojedinačno, a kolegama sugeriram da, Ako doista žele poštivati pravnu proceduru budu disciplinirani i da prestanu pisati o sebi samima«, rekao je Lučić za Vjesnik.

Robert Valdec