Vjesnik: 09. 02. 2005.

Francuska opovrgava posebne akcije potrage za Gotovinom

Tu nema ništa novo. Francuska traži Gotovinu od 2001. kao, uostalom, i druge zemlje Europske unije, kazali su Vjesniku francuski diplomatski izvori

ZAGREB - Francuska diplomacija odlučno negira bilo kakve posebne policijske akcije na francuskom teritoriju u traženju generala Ante Gotovine. »Tu nema ništa novo. Francuska traži Gotovinu od 2001. kao, uostalom, i ostale zemlje Europske unije. Podsjećam vas da se Gotovina nalazi na Interpolovoj tjeralici«, kazali su Vjesniku francuski diplomatski izvori u Zagrebu, naglasivši kako trenutačno ne traju nikakve posebne policijske akcije. »Traženje Gotovine nije nova, nego stara vijest«, rekao je francuski diplomatski izvor.

Da Antu Gotovinu u Francuskoj traže Nacionalna policija i Nacionalna žandarmerija javio je Glas Amerike, koji je u toj vijesti prenio i »saznanja« iz francuskog ministarstva vanjskih poslova prema kojima se general ne nalazi u toj državi.

Na redovnoj konferenciji za novinare u ministarstvu vanjskih poslova prošli tjedan, novinari su upitali glasnogovornika tog resora francuske vlade postoji li mandat za uhićenje bjegunca, francuskog državljanina Ante Gotovine.

Prvotni odgovor koji je bio »ne znamo«, dan poslije je proširen informacijom o tome da je Francuska odmah na zahtjev haaškog tužiteljstva Gotovinu stavila na popis traženih osoba te da ga traže Nacionalna policija i žandarmerija.

Prema francuskim zakonima ne dopušta se oduzimanje državljanstva bivšem članu Legije stranaca. Ante Gotovina francuski je državljanin od 1979. godine.

Bruno Lopandić