Večernji list: 09. 02. 2005.

OPTUŽNICE

Silajdžić, Čengić ili Ganić u Haag?!

Savjetnik predsjednika Srbije za suradnju s Haaškim tribunalom Jovan Simić rekao je da je haaško tužiteljstvo na potvrdu sudu predalo i optužnicu koja se odnosi na jednog od trojice dužnosnika bivšeg bošnjačkog političkog vrha - Harisa Silajdžića, Hasana Čengića ili Ejupa Ganića.

On je rekao da je Tužiteljstvo potpisalo ukupno tri optužnice za BiH, odnosno Republiku Srpsku. - Ono što je sigurno je da je jedna optužnica protiv dužnosnika nekadašnjeg bosanskog političkog ili vojnog vrha - rekao je Simić. On je ponovio da je jedna optužnica podnesena i protiv bivšeg generala JNA Momčila Perišića zbog granatiranja Mostara. Objasnio je da je Tužiteljstvo šest optužnica potpisalo prije katoličkog Božića, a da su one zbog blagdana predane tek 10. sječnja i da se među njima nalazi i optužnica protiv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Simić je rekao i da Srbija neće dobiti pozitivnu ocjenu Studije o izvodljivosti pridruživanja EU ako se, pored trojice vojnih i policijskih generala, u Haaškom tribunalu ne budu našli bosanski Srbi koji se kriju u Srbiji, i Goran Hadžić, jedan od bivših lidera Srba u Hrvatskoj.

Bivši šef Ureda srbijanske vlade za komunikacije Vladimir Popović optužio je Vojsku Srbije i Crne Gore da i dalje čuva ratnog zapovjednika Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića, optuženog za ratne zločine pred Haaškim tribunalom.

Popović je kazao da je državno rukovodstvo znalo kako vojska čuva Mladića, ali da bivša vlada Srbije nije ništa poduzela jer to nije htio tadašnji predsjednik Savezne Republike Jugoslavije Vojislav Koštunica. On je, kao dokaz da je vojska umiješana u skrivanje Mladića, naveo da je njegov bivši tjelohranitelj, sadašnji šef sigurnosti Gardijske brigade Vojske Srbije i Crne Gore u Topčideru, te da se iz toga može izvesti zaključak gdje Ratko Mladić može biti, prenosi sutrašnji Blic. (PINCOM)

Uskoro sudsko procesuiranje zloćina na Uborku

MOSTAR - Uskoro bi moglo početi sudsko procesuiranje zločina koji su na Uborku u ljeto 1992. počinili pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija.

To je jedan od najznačajnijih predmeta za područje Mostara kad se radi o ratnim zločinima. Na Uborku je u ljeto 1992. ubijeno više od 100 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Predsjednik Županijskog suda u Mostaru Mladen Jurišić izjavio je da je krajnje vrijeme za procesuiranje toga predmeta. - Postoji dovoljno podataka, a također postoje i svjedoci koji su potvrdili bitne elemente da je na Uborku počinjen zločin.

Imamo i žive svjedoke koji su uspjeli pobjeći sa stratišta u lipnju 1992. - kazao je Jurišić. U prilog tome ide podatak da je prije izvjesnog vremena u Mostaru boravila predstavnica Haaškog tribunala Rita Bradhan, koja je razgovarala s nekoliko članova uže obitelji ubijenih na Uborku, a dokumentacija o tome proslijeđena je Tribunalu.

Šef Odjela za ratne zločine Županijskog suda u Mostaru Ibro Bulić potvrdio je da postoji dovoljno dokaza za procesuiranje predmeta Uborak. (ra)