Slobodna Dalmacija: 09. 02. 2005.

PREDSJEDNIK REPUBLIKE STJEPAN MESIĆ MIJENJA SAVJETNIČKU EKIPU

Na Pantovčak se vraća Jakić, odlaze Stipetić i Agotić

ZAGREB - Cijela savjetnička ekipa predsjednika Stjepana Mesića ostat će na Pantovčaku samo do kraja ovog mjeseca. Od ožujka se očekuje dolazak novih ljudi. Na pragu drugog mandata predsjednik Mesić odlučio je totalno počistiti savjetničku ekipu i dovesti nove stručnjake koji će mu pomoći da se odlučnije i kompetentnije nametne na političkoj sceni.

Tako sa svojih mjesta odlaze savjetnici za unutarnju i vanjsku politiku Igor Dekanić i Ivica Maštruko, odlaze savjetnici za vojna pitanja i nacionalnu sigurnost umirovljeni generali Petar Stipetić i Imra Agotić, savjetnik za gospodarstvo Dubravko Radošević, zatim Siniša Jagodić, tajnik za društvene i humanitarne djelatnosti, kao i savjetnik za znanost i obrazovanje Esad Prohić.

Službene potvrde novih imenovanja još uvijek nema, ali neslužbeno se može doznati kako su u igri imena Vlatka Cvrtile i Siniše Tatalovića koji bi trebali zauzeti mjesta savjetnika za nacionalnu sigurnost i vojna pitanja. Obojica su mladi stručnjaci s Fakulteta političkih znanosti, s time da je Cvrtila poznatiji po svojemu mandatu na čelu Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi.

Međutim, mnogo je veće iznenađenje navodni povratak Tomislava Jakića na Pantovčak, po svemu sudeći na mjesto savjetnika za vanjsku politiku, s kojeg je otišao prije godinu i pol. Tada je njegov odlazak u mirovinu bio izazvan sukobom s bivšom šeficom protokola Miladom Privorom i Mesić je u tom razdoblju osjetio koliko mu Jakić nedostaje u savjetničkoj ekipi. On nije bio samo vanjskopolitički savjetnik nego i kreator ključnih Mesićevih govora, poput onog u Knessetu, u Jasenovcu i pred američkim veleposlanstvom kada je hrvatski Predsjednik kritizirao napad SAD-a na Irak. Nakon odlaska, Jakić je bio kolumnist Slobodne Dalmacije.

Na sektoru vanjske politike promociju je doživio i dosadašnji pomoćnik Tomislav Car koji će sada preuzeti važan sektor europskih integracija.

Novosti ima i u samom funkcioniranju Ureda predsjednika. Očekuje se da će se na niz područja konzultantske usluge tražiti od ljudi koji neće biti striktno vezani uz Ured. Navodno je riječ o dvoje vanjskih konzultanata čija se imena u ovom trenutku još uvijek drže u tajnosti.

T. KLAUŠKI