Vjesnik: 09. 02. 2005.

Poljskom kola popis bivših agenata

ZAGREB - U Poljskoj je izbila velika afera kad je ustanovljeno da zemljom kola popis od oko 240.000 imena bivših agenata komunističke državne sigurnosti koji je inače dostupan samo ljudima koji su bili proganjani od te policije.

Tu je činjenicu iskoristio Bronislaw Wildstein, poznati publicist i novinar dnevnika Rzeczpospolita, koji je u prošlosti bio jedan od aktivnijih disidenata u krugovima krakovskih studenata, a u osamdesetim godinama djelovao je u Parizu, gdje je izdavao emigrantski časopis Kontakt. Wildstein je, budući da je imao pristup tom popisu, jednostavno bez suglasnosti Instituta nacionalne povijesti u kojemu se taj popis čuva kopirao popis na CD i podijelio ga kolegama novinarima da im »olakša posao i upozori ih na tu temu«. Njegov postupak nije naišao na razumijevanje njegove redakcije, pa je dobio otkaz. No, iz rasprave koja se razvila u novinama, radiju i televiziji te na Internetu i iz brojnih anketa proizlazi da velika većina Poljaka Wildsteinov postupak odobrava.

Vodstvo Instituta nacionalne povijesti tvrdi da postupak novinara nije bio ilegalan jer je popis javno dostupan. međutim, smatraju da je Wildstein bio neodgovoran jer umnožavanje popisa agenata može proizvesti mnoge ljudske tragedije. Naime u popisu nisu napravljene podjele na osobe koje su bile dužnosnici sigurnosnih službi, tajni suradnici, a koga je tajna služba evidentirala bez njegova znanja kao kandidata za suradnika.

Popis agenata vezan je uz ponovo aktualiziranu temu lustracije u Poljskoj. No, suradnja s tajnim službama nije prepreka za javnu službu i dovoljno je da kandidat prizna tu suradnju. U protivnom se smatra da je lagao i automatski mu se zabranjuje rad u javnom sektoru. Povratak lustracijske teme na javnu scenu povezan je i s predstojećim izborima. Poljaci će, ove godine birati predsjednika i parlament, a poljski Sejm odlučivat će o direktoru Instituta nacionalne povijesti.

Vlado Bojkić