Vjesnik: 09. 02. 2005.

Popović: Ratka Mladića u Beogradu čuva vojska

Nekadašnji Đinđićev šef ureda za komunikacije tvrdi da je Topčider »leglo ratnih zločinaca, ne onih koji su optuženi od Haaga, nego onih koji su prethodnih deset godina ubijali i uništavali od Vukovara do Dubrovnika«

ZAGREB - »Šef sigurnosti Gardijske brigade u beogradskoj vojarni Topčider jest potpukovnik Branislav Puhač, član drinske grupe Republike Srpske i osobni tjelesni čuvar generala Ratka Mladića posljednjih desetak godina. Pa vi zaključite sami gdje može biti Mladić«, izjavio je Vladimir Popović Beba, nekadašnji šef ureda za informiranje u vladi Zorana Đinđića. Rekao je to u nastavku serijala »Insajder« na TV B92 u kojem govori o pozadini Đinđićeve vladavine i njegova ubojstva.

»Nije nikakva tajna da vojska čuva Mladića. Čuvali su ga i dok smo mi bili u vladi. Imali smo podatke da ga vojska čuva i da ga kontroliraju. Ako se sjećate, i Pavković je to neizravno priznao kad je u jednom trenutku rekao da su mu bile oduzete propusnice, ali oni su ga i dalje nastavili kontrolirati, naveo je Popović čije riječi prenose brojni mediji u Beogradu. Objasnio je da tadašnja vlada ništa nije poduzela u povodu tih saznanja jer to »nije htio« tadašnji predsjednik SRJ Vojislav Koštunica. Na primjedbu da mu je sada za sve kriv Koštunica, Popović je rekao: »Nisam ga optužio za nedostatak vode u Vranju, nego zbog toga što je vojska štitila Mladića. Zato što je Zoran (Đinđić) jednom prilikom otišao kod njega i rekao mu: "Hej, znaš da ovi čuvaju Mladića?", a on je odgovorio: "Znam, ali to se ne smije dirati". Kako onda nije kriv«, pita se Popović.

Ovaj (ne)poželjni i kontroverzni svjedok zbivanja na političkoj pozornici Srbije također tvrdi da je haaški optuženik general Nebojša Pavković, nakon što je smijenjen, donio vladi podatke o susretima šefa vojne sigurnosti generala Ace Tomića 2002. godine s Mladićem »tu negdje po Beogradu, po nekim autocestama«, a čuvalo ih je »po nekoliko pripadnika Kobri«.

»Topčider je leglo ratnih zločinaca. Ne onih koji su optuženi od Haaga, nego onih koji su prethodnih deset godina ubijali i uništavali od Vukovara do Dubrovnika. Svi se tamo nalaze i oni su najradikalniji i najponosniji. Nije čudo što se tragedija događa tamo. Čuli ste i tko je komandant Ćosić, i tko je Bojović, tko su ti obožavatelji lika i djela Slobodana Miloševića«, rekao je u ponedjeljak na TV B92 Beba Popović. Govorio je i o sustavnom uništavanju tajnih policijskih dosjea nakon pada Miloševića 5. listopada za razdoblje od 1998. do 2000.

Vesna Fabris Peruničić