Večernji list: 10. 02. 2005.

HRVATSKA-HAAG Vijeće za nacionalnu sigurnost i sinoć se sastalo

Državni vrh ponovo o potrazi za Gotovinom

Državni se vrh sinoć ponovo okupio da bi razmotrio tijek potrage za odbjeglim haaškim optuženikom Antom Gotovinom. Na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost, održanog pod predsjedanjem predsjednika države Stipe Mesića i šefa Vlade Ive Sanadera, šefovi obavještajnih službi i policije te glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, izvijestili su o najnovijim koracima poduzetim da bi se ušlo u trag generalu, koji je u bijegu od sredine 2001. godine. Na prošlotjednoj sjednici Vijeća dogovoreno je naime da će se Vijeće radi toga sastajati svaki tjedan.

Vladin Ured za odnose s javnošću nakon sinoćnjeg je sastanka javio samo da se nastavljaju intenzivne operativne radnje u realizaciji pune suradnje s Haaškim sudom, te na pronalasku i uhićenju generala Ante Gotovine.

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn hrvatskim je vlastima prije nekoliko dana izravno poručio da je odlazak optuženog Gotovine pred Haaški sud uvjet da bi 17. ožujka mogli početi pregovori o punopravnom članstvu između Hrvatske i EU. (D. K.)