Vjesnik: 10. 02. 2005.

Mesić odustao od Rončevićeve ostavke?

Na pitanje ostaje li Rončević i dalje ministar, predsjednik Mesić je kazao da nikad nije ni govorio o njegovoj ostavci, nego je samo tražio da se razjasne pitanja o nabavi vojnih kamiona

ZAGREB - U srijedu su prvi put nakon predsjedničkih izbora predsjednik Republike Stjepan Mesić, ministar obrane Berislav Rončević te načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić zajedno bili na nekom skupu. Sastanak s kadetima koji su završili vojne škole u inozemstvu te obilježavanje 6. zapovjedništva za izobrazbu Kopnene vojske pokazao je da se predizborne napetosti, izgleda, polako smiruju.

Predsjednik Mesić izjavio je, naime, novinarima da o isprikama u srijedu s Rončevićem nije razgovarao.

»Nismo razgovarali o isprici. Moramo raditi svoj posao za koji postoje zakonske i ustavne obveze, a mislim da ih izvršavamo«, rekao je Predsjednik.

Na pitanje znači li to da Rončević i dalje ostaje ministar i da neće biti zajedničkog sastanka premijera i Predsjednika s ministrom i načelnikom Glavnog stožera, Mesić je diplomatski odgovorio da će biti »još puno, puno sastanaka« i naglasio da nikad nije ni govorio o ministrovoj ostavci.

»Tražio sam da se neka pitanja riješe. Ako je došlo do kršenja zakona prilikom nabave vojnih kamiona, mora se utvrditi tko je za to kriv«, objasnio je Predsjednik, te dodao kako se o tom pitanju treba organizirati poseban sastanak.

Mesić je priznao kako je u zadnje vrijeme bilo dosta problema, »no oni se mogu riješiti bez velike žurbe«.

Za razliku od vrhovnog zapovjednika, ministar Rončević u srijedu nije bio raspoložen za izjave ili komentare.

Mile Franičević