Večernji list: 10. 02. 2005.

Afera POA: Prezentacija o policajcima izdajicama i novinarima špijunima iz ožujka 2004. godine

Turek optužio Ostojića da vodi protudržavnu mrežu

Autor: JASNA BABIĆ

Franjo Turek, bivši ravnatelj POA-e, autor je prvih službenih dokumenata u kojima se tvrdi da je aktualni premijer Ivo Sanader sredinom devedesetih primio 800.000 DEM od Miroslava Kutle. Turekova informacija nastala je početkom ljeta 2000. u sklopu istrage u vezi s medijskom aferom Grupo, kada je POA-a, tadašnji SZUP, ispitivala Kutlina suradnika kojem je obećan status pokajnika u očekivanom kaznenom postupku.

Ispitivani svjedoci

Kako je zabilježila Turekova tajna služba, Sanader je nagrađen pozamašnim gotovinskim isplatama zato što je u austrijskoj Hypo banci za HDZ-ova tajkuna ishodio kredit od četiri milijuna DEM. Na osnovi istog Turekova izvješća, o toj su temi ispitivani još neki svjedoci. Afera je završila sudskom odlukom o prekidu istrage, no ostao je dokazni materijal o izvornom distributeru priče koju će Sanader, tri godine poslije, proglasiti špijunskom "namještaljkom". Ta bi sekvenca mogla biti dokaz da je Ranko Ostojić, bivši ravnatelj policije, bio u pravu kada je tvrdio da je Turekova "prezentacija" o policajcima izdajnicima i novinarima špijunima iz ožujka 2004. trebala poslužiti kao čin iskupljenja pred novom vlasti. Kao dodatna potpora Ostojićevoj teoriji, Večernjem listu dana je na uvid Turekova "informacija" iz siječnja 2004. upućena tek ustoličenom Sanaderu, koja najmračnijim atributima diskvalificira najbliže suradnike dotadašnjeg ministra unutarnjih poslova Šime Lučina.

Podzemna skupina

U njoj piše da su zatečeni ravnatelj policije Ranko Ostojić i glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić (koju pogrešno imenuje Badrić) osnivači podzemne protudržavne skupine koja ugrožava legalno djelovanje hrvatskih institucija. Kao treći član te neprijateljske "ćelije" apostrofiran je Špiro Miše, jedan od pripadnika Ostojićeva specijalnog tima s zaslugama za uhićenje haaškog bjegunca Ivice Rajića. U nastavku nižu se pak sva imena općepoznatih "udbaša" koji već godinama, kao općepoznati redikuli, usluge uzalud nude redakcijama. Turek ih proglašava opasnom mrežom Ostojićevih špijuna koji novinarima pomažu u protuhrvatskoj kampanji. U prvi mah Sanader je bio spreman sačuvati Tureka. Čini se da je promijenio mišljenje otkrivši da se Turek bavio i njime.

Lučić: Čekamo službenu ispriku

Dragutin Lučić, predsjednik HND-a, jučer se sastao s Ivankom Tomom, Željkom Peratovićem, Gordanom Malićem i Marijem Kavainom, s četvero od petero novinara koji su bili ocrnjeni Turekovom "prezentacijom". Prema dogovoru u HND-u od mjerodavnih državnih tijela zahtijeva se očitovanje o sadržaju "prezentacije", uza službenu ispriku zbog špijunskih kleveta. Ako se utvrdi da nismo oklevetani, onda nas treba uhititi kazao je Malić nakon sastanka.