Slobodna Dalmacija: 10. 02. 2005.

NASTAVAK SLUČAJA "DALMATINKA"

USKOK podnio istražni zahtjev protiv suca Žužula

SPLIT - Budući da je Državno sudbeno vijeće skinulo imunitet Mladenku Žužulu, sucu Trgovačkog suda u Splitu, i time odobrilo pokretanje kaznenog postupka, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnio je protiv Žužula istražni zahtjev. Zahtjev je podnesen istražnom sucu splitskog Županijskog suda Mlađanu Prvanu. Osnovano se sumnja da je Žužul kao stečajni sudac u stečajnom postupku koji se vodi nad "Dalmatinkom" Sinj, omogućio Blanki Tuđen-Mazuth i drugima nepripadajuću imovinsku korist u iznosu 783.085 kuna i time počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti.

Po ocjeni USKOK-a, osnovana je sumnja da je Žužul kao stečajni sudac 12. studenog 2003. godine, zajednički i u dogovoru s Blankom Tuđen-Mazuth, tadašnjom stečajnom upraviteljicom "Dalmatinke", istog dana kad je podnesen zahtjev, donio rješenje kojim se nalaže da se na račun stečajne upraviteljice isplati iznos od 783.085 kuna. Tuđen-Mazuth je od Trgovačkog suda u Splitu zatražila taj iznos za sebe i suradnike, a Žužul je odobrio isplatu znajući da zahtjev nije potkrijepljen odgovarajućom dokumentacijom, te da se ne radi o prethodno odobrenim i opravdanim troškovima.

Zbog objedinjavanja svih postupaka, USKOK je predložio da se protiv svih osumnjičenika provede jedinstveni kazneni postupak.

J. MATIĆ