Vjesnik: 10. 02. 2005.

Po onome što su mi rekli, novinari su ispali kolateralne žrtve tajnih službi

ZAGREB – »Obavještajne službe rade mnoge poslove, neki od njih nisu uvijek transparentni prema javnosti, ali zato se i moraju striktno držati zakona. Tako je i u ovom slučaju: Ako se netko nije držao zakona, zbog toga treba biti sankcioniran«, rekao je u srijedu predsjednik Mesić komentirajući aferu »Blok«.

Na novinarsko pitanje smatra li da su se hrvatski obavještajci držali zakona s obzirom da se govori kako su prisluškivali najmanje desetak novinara, a zatim ih i optužili da organizirano podrivanje, usporavanje i blokiranje Hrvatske na njezinom putu prema Europskoj uniji, Mesić je rekao da je još rano za konačne zaključke.

»Ja sam za to da se provede postupak, da se utvrde činjenice i jasno poštuje zakon«, rekao je predsjednik. Potvrdio je da je u ožujku prošle godine vidio prezentaciju tadašnjeg ravnatelja POA-e, Franje Tureka, ali i dodao kako ne zna je li se radilo o nekakvoj skraćenoj ili potpunoj verziji prezentacije.

Prema Mesićevim riječima, sve što je na spomenutom sastanku Turek rekao u vezi sa sigurnosnom obradom svodilo se na samo jednu rečenicu. »Rekao je da postoje neke obavještajne službe koje sa svojim ljudima uspostavljaju kontakte kod nas. Prema onome što je meni kazano, praćeni su ti ljudi, a ne novinari. Novinari koji su dolazili u kontakt s tim osobama, bili su, može se reći, kolateralna šteta«, objasnio je Predsjednik.

»U onome što su meni prezentirali, nije bilo niti jedne naznake da je bilo tko nezakonito prisluškivan. Da nije bilo tako, vjerujete, ja bi odmah reagirao«, ustvrdio je Mesić.

Na pitanje kako komentira tvrdnje jednog domaćeg tjednika u kojem se spominje da čak i njegova glasnogovornica Danijela Barišić bila prisluškivana, Predsjednik je rekao da prvi put čuje za takvo što.

»Ako je to istina, mislim da ne postoji niti jedan, jedini razlog da se njezin telefon prisluškuje«, upozorio je Predsjednik.

Mile Franičević