Vjesnik: 10. 02. 2005.

Karadžića u Srbiji skriva crkva, a Mladića vojska?

Nadležni u Srbiji i BiH međusobno se optužuju za skrivanje dvojice haaških optuženika za ratne zločine

ZAGREB - Direktor Uprave policije MUP-a federacije BiH Zlatko Miletić izjavio je u srijedu da se Radovan Karadžić i Ratko Mladić od ljeta 2004. nalaze u Srbiji.

Miletić je rekao da su ovi haaški optuženici pod izravnom zaštitom pojedinaca iz vlasti Srbije i da se Ratko Mladić krije u vojnim, a Radovan Karadžić u vjerskim objektima, prenijela je agencija Srna. Miletić je ustvrdio i da MUP Federacije Bosne i Hercegovine raspolaže točnim podacima gdje je Mladić boravio dok je bio na području Republike Srpske. »Optuženi nastavljaju prelaziti granicu BiH na području RS-a i pouzdano se zna koja su to mjesta. To su granični prijelazi bez stalnog policijskog nadzora«, rekao je ovaj policijski dužnosnik.

Ovaj je podatak do javnosti stigao nakon što je predsjednik Demokršćanske stranke Srbije i bivši ministar pravosuđa Vladan Batić za banjalučke Nezavisne novine potvrdio da je vojska SCG-a čuvala Ratka Mladića, ali da mu nije poznato čuva li ga i danas. »Gardijska brigada bila je uporište i posljednji bastion režima i sljedbenika Slobodana Miloševića. Pripadnici Gardijske brigade su, kao talibani, ostali vjerni Slobodanu Miloševiću«, kazao je Batić.

Bivši se pak ministar u Đinđićevoj vladi referirao na tvrdnju nekadašnjeg šefa Ureda za informiranje u vladi premijera Srbije Zorana Đinđića Vladimira Popovića Bebe koji je u intervjuu za TV B92 nagovijestio da je Mladić u vojarni u Topčideru, a da je osobni Mladićev tjelohranitelj posljednjih desetak godina potpukovnik Branislav Puhač ujedno i šef sigurnosti Gardijske brigade Vojske Srbije i Crne Gore. Popović je rekao da su sve o skrivanju znali načelnik generalštaba i haaški optuženik Nebojša Pavković kao i aktualni srbijanski premijer, a tada predsjednik SRJ Vojislav Koštunica.

Srbijanski tabloidi tisak prepuni su komentara na Popovićevo svjedočenje koje objedinjava teza da je inspirator Đinđićevog ubojstva »organizacija koju čine Vojna služba sigurnosti, SPC, SANU, Miloševićevi tajkuni, ratni zločinci i ratni profiteri«. Neki vojni dužnosnici demantirali su podatak da je zapovjednik Gardijske brigade ujedno i Mladićev tjelesni čuvar.

Vesna Fabris Peruničić