Vjesnik: 11. 02. 2005.

Bez Gotovine u Haagu, nema početka pregovora

Došli smo u Zagreb da kažemo kako je potrebno učiniti sve da bi se dokazala potpuna suradnja s Haaškim sudom, izjavila je Claudie Haignere/ Suradnja nije potpuna sve dok se Gotovina ne nađe u Haagu, ustvrdio je Hans Martin Bury

ZAGREB - Zajedničkom diplomatskom akcijom Francuska i Njemačka u četvrtak su hrvatskom državom vrhu poručile kako bez generala Ante Gotovine u Haagu Hrvatska neće moći započeti pregovore s Europskom unijom 17. ožujka.

Ministri za europska pitanja Njemačke i Francuske Hans Martin Bury i Claudie Haignere doputovali su u Zagreb i hrvatskoj vlasti prenijeli poruku svojih vlada da u preostalom vremenu učini maksimum kako bi pronašla i izručila generala Gotovinu Haaškome sudu. Oboje ministara pitanje potpune suradnje s Haaškim sudom nazvali su ključnim.

»Riječ je o iznimno važnom uvjetu. Došli smo u Zagreb da kažemo kako je potrebno učiniti sve da bi se dokazala potpuna suradnja s Haaški sudom. Pozorno smo slušali što su nam u prijateljskom razgovoru kazali naši sugovornici. Hrvatska, međutim, ne smije štedjeti napore da pronađe, uhvati i prebaci generala Gotovinu u Haag. Uvjerena sam da ćete taj problem uspjeti nadvladati«, izjavila je francuska ministrica za europska pitanja Claudie Haignere.

»S Hrvatskim dužnosnicima razgovarali smo o važnosti zaključaka s posljednjeg Europskoga vijeća«, kazala je francuska ministrica nakon razgovora s hrvatskom kolegicom Kolindom Grabar-Kitarović. Hrvatska ministrica europskih integracija kazala je kako je tijekom sastanka europskim gostima predočeno izvješće o naporima koji su učinjeni da bi pregovori s Europskom unijom započeli 17. ožujka.

»Europska unija želi započeti pregovore s Hrvatskom, no postoji još jedno ključno pitanje koje treba riješiti, a to je potpuna suradnja s Haaškim sudom. Naglasio bih zaključke s posljednjeg sastanka Europskog vijeća u prosincu, kada je zaključeno da se suradnja ne može smatrati potpunom sve dok se Gotovina ne nađe u Haagu. Jasno nam je da to nije jednostavan posao, no Hrvatska mora učiniti više. Hrvatska mora biti dijelom Europske unije, no sada je na njoj da učini taj odlučujući korak«, kazao je njemački državni ministar za europske poslove Hans Martin Bury.

Francuski i njemački ministri za europska pitanja potvrdili su informaciju iz diplomatskih kuloara po kojoj se Njemačka prestala suprotstavljati skupini zemalja unutar EU-a, koje smatraju da Hrvatska nije pokazala političku volju za traženje odbjegloga generala.

Oboje ministara naglasili su kako će se suradnja s Hrvatskom nastaviti, jer je za sve važno da Hrvatska što prije postane članica EU-a.

Francusku ministricu za europska pitanja primio je u četvrtak i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Bruno Lopandić