Vjesnik: 11. 02. 2005.

Moguće sučeljavanje Tureka, Ostojića, agenata POA-e i novinara

Radna skupina saborskog odbora ima rok od 10 do 12 radnih dana da istraži sve vezano uz slučaj sigurnosne obrade petero novinara

ZAGREB – Radna skupina Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, koju čine Tomislav Čuljak, Niko Rebić i Mato Štimac iz HDZ-a te Pero Kovačević (HSP) i Ante Markov (HSS), zajedno s članovima Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi posjetit će u petak sjedište POA-e.

Time će početi istragu kojom bi se utvrdilo je li ta sigurnosna služba 2003. i 2004. godine nadzirala petero hrvatskih novinara - Željka Peratovića, Gordana Malića, Ivicu Đikića, Ivanku Tomu i Marija Kavaina. Odbor je u četvrtak prihvatio plan rada radne skupine i dao joj rok od 10 do 12 radnih dana da napravi sve potrebne poslove, nakon čega će o rezultatima rada izvijestiti Odbor, a on će obavijestiti javnost.

Predsjednik Odbora Ivan Jarnjak kazao je da će radna skupina istražiti sve vezano uz slučaj sigurnosne obrade spomenutih novinara, od prve inicijalne informacije na temelju koje je ona navodno pokrenuta, opravdanost te akcije, a istražit će se i je li bilo nezakonitog postupanja prema novinarima.

Radnoj će skupini u petak biti predočeni i dokumenti koje je o njima prikupio bivši ravnatelj POA-e Franjo Turek, a koji su lani u ožujku bili prezentirani i predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću i premijeru Ivi Sanaderu. Na tome su posebno inzistirali Kovačević i Markov prijeteći čak i ostavkama u radnoj skupini ako se njihov zahtjev ne prihvati.

Radna skupina održat će i razgovore s Turekom, petero novinara, bivšim ravnateljem policije Rankom Ostojićem, agentima POA-e i drugim osobama uključenima u slučaj. Budu li njihova svjedočenja kontradiktorna, moguće je i organiziranje sučeljavanja.

Na pitanje hoće li radna skupina razgovarati i s najvišim državnim čelnicima, Jarnjak je kazao da Odbor nadzire obavještajne službe, a ne državni vrh. Nije želio komentirati Mesićeve tvrdnje da su novinari ispali »kolateralne« žrtve u POA-inu praćenju britanskih obavještajaca u Hrvatskoj.

»Vidjet ćemo jesu li bili ciljane ili kolateralne žrtve. Nećemo ništa prejudicirati. Kad bismo to znali, ne bismo ni osnivali radnu skupinu i trošili novac poreznih obveznika«, rekao je Jarnjak. Nije želio unaprijed reći koje mjere bi Odbor mogao predložiti ustanovi li se da je bilo nezakonitih radnji u postupanju s petero novinara, no jedna od mjera bio bi prijedlog za podizanje kaznenih prijava protiv odgovornih osoba.

Ivka Bačić / Marijan Lipovac