Vjesnik: 12. 02. 2005.

Juncker: Gotovina igra opasnu igru

LUXEMBOURG - Premijer Luxembourga Jaen Claude Juncker, čija zemlja predsjedava EU, izjavio je u petak nakon razgovora s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte, da još nije donesena konačna odluka o početku pristupnih pregovora s RH.

»Ako Gotovina do 17. ožujka bude u Haagu pregovori mogu početi odmah, ako ne imat ćemo velikih teškoća«, rekao je Juncker na zajedničkoj konferenciji za novinare s Del Ponte.

Juncker je naglasio da »general Gotovina igra opasnu igru« i drži taocima sve Hrvate.

»Ako je u Hrvatskoj on mora biti spreman na uhićenje i prebacivanje u Haag. On nema pravo držati kao taoce milijune Hrvata. Treba dokazati da je domoljub kao što i tvrdi i omogućiti RH da počne pregovore s EU« kazao je Juncker. Luksemburški premijer je rekao kako mu je Del Ponte »iznijela svoje dojmove o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom« te najavio da će do 21. veljače ona podnijeti dodatno izviješće Vijeću ministara EU, koje treba donijeti konaču odluku »o verifikaciji DA ili NE« za pregovore s RH.

Odluka Vijeća značajno će ovisiti o ocjeni Del Ponte dodao je. Carla del Ponte je rekla kako »očekuje Gotovinu u Haagu čim je prije moguće« kako bi mu se sudilo zajedno s generalima Čermakom i Markačem., čija je optužnica istovjetna Gotovininoj.

Naglasila je kako je »uvjerena da Hrvatska to može učiniti« te objasnila da je spajanje srodnih predmeta nužno da se ispune rokovi "iz izlazne strategije" Haaškog suda« kojem je Vijeće sigurnosti UN-a odredilo da do kraja 2008. treba završiti sva prvostupanjska suđenja.

»Za nas je važno da Hrvatska potpuno surađuje i da izruči Gotovinu u Haag«, rekla je Del Ponte te istaknula značaj pomoći EU-a u tome.

Na upit o najnovijim potezima hrvatskih vlasti usmjerenih na traganje za Gotovinom Juncker je kazao »kako ima dojam da Vlada nastoji učiniti najviše što može za uhićenje Gotovine ako je na teritoriju Hrvatske«, ali je napomenuo »kako ne može donositi konačne odluke o vrijednosti tih poteza«.

Odgovarajući na pitanje postoji li "plan B" za Hrvatsku ako Gotovina do 17. ožujka ne bude u Haagu, Juncker je naglasio kako nema nikakvih "planova B C D" već da postoji samo "plan A" koje je utvrdilo Europsko vijeće uvjetujući pregovore punom hrvatskom suradnjom s Haaškim sudom. (Hina)