Večernji list: 12. 02. 2005.

RH-EU Glavna haaška tužiteljica predsjedatelju Europskog vijeća podnijela ključno izvješće o RH

Del Ponte: Hrvatska može izručiti Gotovinu

Autor: STOJAN DE PRATO

“Ako se Ante Gotovina do 17. ožujka ne nađe u Den Haagu, imat ćemo velikih teškoća s pokretanjem pristupnih pregovora s Hrvatskom. Nastojat ćemo do ministarskoga Vijeća općih poslova i vanjskih odnosa (GAERC) 21. veljače ustanoviti čine li hrvatske vlasti zaista sve da ga pronađu i isporuče”, izjavio je predsjedavajući Europskoga vijeća u ovome polugodištu, luksemburški premijer i ministar novčarstva Jean-Claude Juncker nakon sinoćnjih razgovora u Luxembourgu s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte.

Konačnu odluku o tome hoće li pristupni pregovori EU i Hrvatske zaista početi 17. ožujka ministri moraju donijeti jednoglasno. “Gotovina igra opasnu igru, uzeo je za taoce milijune Hrvata. Neka sada dokaže je li zaista domoljub”, dodao je Juncker. “Potpuno sam uvjerena da Hrvatska, ako to želi, Gotovinu isporučiti u Den Haag. Očekujem da to učini čim prije, kako bi mu se moglu suditi zajedno s generalima Čermakom i Markačem”, naglasila je Del Ponte.

Čekaju Gotovinu

Većina je država članica EU prihvatila tužiteljičino tumačenje da će Hrvatska ostvariti punu suradnju s ICTY-jem tek kada se Gotovina nađe u scheveningenskome pritvoru, kako bi se suočio s optužnicom za ratni zločin po zapovijednoj odgovornosti. Takvu su poruku hrvatskim vlastima prekjučer u Zagrebu prenijeli i ministrica odnosno ministar za europska pitanja hrvatskih prijateljica Francuske i Njemačke Claudie Haignere i Hans Martin Bury. Uporno izbjegavanje premijera Ive Sanadera i njegova ministra vanjskih poslova u ostavci Miomira Žužula da narede Gotovino uhićenje, odnosno stvarnu potragu za pobjeglim bivšim časnikom, te nazivanje toga pitanja “hipotetičkim”, uz istodobno uzdanje da će hrvatski prijatelji u EU ponovno podmetnuti leđa, obilo im se o glavu i ugrozilo europsku budućnost Hrvatske.

Pregovori uz Tursku

Nije još sve izgubljeno. Uhite li hrvatske vlasti Gotovinu prije 21. ovoga mjeseca, odnosno pomognu li da ga se pronađe i uhiti ako se ne skriva u Hrvatskoj, već bi se tada na GAERC-u našao Pregovarački okvir za Hrvatsku, koji je prije 10 dana službeno dovršila Europska komisija. U suprotnome, hrvatske bi vlasti, kako je to prošloga mjeseca najavio europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, mogle svoju obvezu ispuniti do 16. ožujka, kada se GAERC ponovno sastaje, pa bi se odluka donijela tek koji sat prije najavljena početka pregovora. Odluče li, međutim, Sanader i Žužul nastaviti “diplomatsku akciju uvjeravanja” da ne znaju gdje je Gotovina, pregovarat ćemo usporedno s Turskom, što se na brzinu pregovora ne bi povoljno odrazilo.