Vjesnik: 12. 02. 2005.

Utvrđuje se zapovjedni lanac u slučaju praćenja petero novinara

Nakon što prikupi sve relevantne dokumente, radna skupina Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pozvat će na razgovor Tureka i Ostojića, a možda i Gorana Granića

ZAGREB - Posjetom sjedištu Protuobavještajne agencije u Zagrebu, u petak je s radom počela peteročlana radna skupina saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koja mora istražiti slučaj nadziranja petero hrvatskih novinara potkraj 2003. i početkom 2004. godine.

Iako službenih informacija nakon posjeta POA-i nije bilo, neslužbeno se doznaje da su tom prilikom zatražili uvid u dokumente koje smatraju potrebnima za svoj rad, a razgovarali su i s ravnateljem POA-e Tomislavom Karamarkom.

Prema neslužbenim informacijama, svojim prvim zadatkom radna skupina smatra utvrđivanje zapovjednog lanca u slučaju praćenja i prisluškivanja novinara, koji su u prezentaciji bivšeg ravnatelja POA-e Franje Tureka pred predsjednicima Republike i Vlade optuženi za suradnju sa stranim tajnim službama.

Tek nakon što prikupi sve dokumente koje smatra relevantnima, doznajemo neslužbeno, radna skupina pozvat će na razgovor Tureka i bivšeg ravnatelja policije Ranka Ostojića s njihovim suradnicima. Na razgovor će možda biti pozvan i Goran Granić, jer je kao potpredsjednik u Vladi Ivice Račana bio nadležan i za obavještajne službe pa neki članovi skupine smatraju da ga istraga ne smije zaobići.

Prema riječima člana skupine Pere Kovačevića (HSP), istraga bi trebala biti završena do 25. veljače, kada će o rezultatima biti obaviještena javnost. Kovačević također kaže kako je stekao dojam da je ravnatelj POA-e Karamarko vrlo zainteresiran da se utvrdi istina u ovoj aferi. On tvrdi da je cilj skupine mnogo širi od slučaja petero novinara, odnosno da bi istraga trebala ukazati i na brojne probleme koji postoje u sigurnosnim službama.

Zanimljivo je i to da čuvari na ulazu u POA-u nisu bili obaviješteni o dolasku saborske radne skupine iako je POA o posjetu bila unaprijed obaviještena, pa su svoj istražiteljski rad obavili noseći bedževe »gosti«, a neki su se od njih čudili što ih se legitimira iako su saborski zastupnici.

Sanja Kapetanić