Novi list: 12. 02. 2005.

IVO BANAC O ISTUPANJU IZ LS-a

Odluka neizbježna, ali ne i teška

SPLIT – Jučer sam tajništvu LS-a poslao izjavu o istupanju iz stranke. Ova je odluka doista bila neizbježna, ali ne i teška. Jer, od trenutka kada sam s utemeljiteljima stranke, u prvom redu s pokojnim Vladom Gotovcem, ušao u projektiranje LS-a 1997., imao sam osjećaj nelagode, izjavio je jučer Ivo Banac na pressici u Splitu.

– Oni su nakon Gotovčeve smrti opet plovili prema HSLS-u, što je moj neočekivani izbor za predsjednika tek privremeno zaustavio. Dobro pripremljena delegatska aritmetika proizvela je Predsjedništvo LS-a od 13 članova, sa samo dva člana iz Dalmacije, te Središnji odbor od 41 člana, sa samo sedam članova iz Dalmacije, tri iz Istre i jednim iz Rijeke, odnosno Primorja. Splitski ogranak, nesumnjivo najbolji u zemlji, koji je predstavljao sastajalište svega što je bilo dobro u LS-u, bio je tu posebno zakinut. Stoga nije čudno da je otpor tinjao upravo u Splitu, i Dalmaciji općenito. Ostalo je samo pitanje kako razbiti splitski ogranak, kako ga staviti pod Kramarićevu kontrolu. To je postignuto dogovorom s Buličićem te instrumentalizacijom dvojice splitskih stranačkih seniora, kazao je Banac.

U Kramarića nema ni politike, ni suštine. On je najtipičniji predstavnik naše tranzicije, čovjek koji može biti bilo što, bilo kad. Jučer je obavljao poslove za HDZ, danas trguje s HSLS-om, sutra će opet s HSP-om ili već nekim drugim.

Z. KRŽELJ