Vjesnik: 15. 02. 2005.

Polančec potpredsjednik, Ljubičiću zdravstvo, Grabar-Kitarović MVP

Damir Polančec, član Uprave Podravke, bit će novi potpredsjednik Vlade/ Spajaju se ministarstva europskih integracija i vanjskih poslova/ Hebrang i Žužul idu u Sabor na mjesta Katarine Fuček i Danire Bilić/ Novim bi ministrima Sabor trebao izglasovati povjerenje u četvrtak

ZAGREB - Damir Polančec bit će novi potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo, a novi ministar zdravstva i socijalne skrbi je Neven Ljubičić. Ministarstvo europskih integracija spojit će se s Ministarstvom vanjskih poslova, a ministrica vanjskih poslova i europskih integracija bit će Kolinda Grabar-Kitarović, objavio je u ponedjeljak predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Na sjednici je prihvaćen njegov prijedlog o spajanju dvaju ministarstava i nasljednicima Andrije Hebranga, koji odlazi iz Vlade zbog bolesti, te Miomira Žužula koji je početkom godine podnio ostavku na mjestu ministra vanjskih poslova.

Novim ministrima Hrvatski sabor trebao bi izglasovati povjerenje u četvrtak, a u srijedu popodne raspravljat će se o promjeni Zakona o Vladi i djelokrugu ministarstava kojim bi se spojili resori ministarstava vanjskih poslova i europskih integracija. Odmah zatim održat će se glasovanje, izmijenjeni zakon poslati na potpisivanje predsjedniku Republike i objaviti u Narodnim novinama. Hebrang i Žužul postat će novi HDZ-ovi zastupnici u Saboru iz kojeg će izaći njihove zamjenice Katarina Fuček i Danira Bilić.

Premijer Sanader istaknuo je da je »zaista teška srca« prihvatio Hebrangov zahtjev da ga se razriješi funkcija u izvršnoj vlasti.

»Riječ je o jednom od mojih najbližih suradnika i u Vladi i u stranci, no zdravlje je ipak preče od svega. Zahvaljujem mu na njegovu djelovanju i energiji koju je pokazao u 14 mjeseci ove vlade«, kazao je Sanader.

Izbor Polančeca, člana Uprave Podravke za potpredsjednika Vlade i voditelja Koordinacije za gospodarstvo obrazložio je željom za jačanjem gospodarskog resora, a za Ljubičića, pomoćnika ministra zdravstva i socijalne skrbi i docenta na Medicinskom fakultetu, Sanader je rekao da se dokazao u struci.

Kao razloge za spajanje ministarstava vanjskih poslova i europskih integracija premijer je naveo želju da se izbjegnu dupliranja, ali i rivalstva u vođenju vanjske politike istaknuvši da je odluku o tome donio još u siječnju kada je o njoj obavijestio i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, povjerenika za proširenje Europske unije Ollija Rehna i vodstvo Europske pučke stranke, koji su prijedloge podržali.

»Ovo je za mene najtužniji trenutak u profesionalnoj karijeri, jer se moram povući iz izvršne vlasti zbog zdravstvenih razloga. Ovih 14 mjeseci provedenih u Vladi bilo je vrlo naporno, ali i ugodno jer u Vladi vrijedi princip da jedan drugome pomaže. Bilo je to najljepše razdoblje u ovih 15 godina, koliko sam u politici«, rekao je Hebrang dodavši da je optimist što se tiče njegovih nasljednika jer su to dva kvalitetna čovjeka s velikim iskustvom u svojim područjima.

Polančec je kazao da je funkciju potpredsjednika prihvatio s velikim zadovoljstvom, jer je riječ o daljnjem koraku u njegovoj karijeri, a Ljubičić je izjavio kako se nada da će opravdati povjerenje iako ga zbog tog problema u resoru očekuje puno posla.

Na sjednici se raspravljalo i o strategiji i taktici za lokalne izbore. Konkretne pripreme počet će idući tjedan kada bi se trebala održati sjednica svih središnjih tijela HDZ-a.

Marijan Lipovac