Večernji list: 15. 02. 2005.

SKANDAL Urednik Denis Latin uzrujan zbog sinoćnjega drastična skraćivanja popularne emisije

Latinica skraćena, Latin daje ostavku

Autor: RENATA LACKO

Po svemu sudeći, sinoćnja Latinica s naslovom "Podrijetlo imovine" bila je posljednja koju smo vidjeli na HTV-u. Konsterniran time što je netko jučer ujutro gotovu Latinicu premontirao bez njegova znanja, autor i urednik Denis Latin sinoć je usmeno obavijestio, a danas će i pismeno, direktoricu Hrvatske televizije Mariju Nemčić da u takvim okolnostima više neće raditi svoju emisiju.

- To se nije događalo ni u doba Obrada Kosovca - kaže Latin - jer Kosovac je skidao cijele emisije, a nije zadirao u tuđe autorsko djelo. Više ne mogu imati povjerenja u nadređene jer tko mi može jamčiti da se takvo što više neće ponoviti? - ljutito i uzbuđeno pita Denis Latin.

Naime, što se dogodilo? Iz sinoćnje Latinice od tri priloga u vezi sa Sanaderom izbačena su dva, a da stvar bude "ljepša", obje su priče javnosti već poznate jer su objavljene u Feralu.

Kutlina isplata Sanaderu

U prvoj se govori o Ivanu Barišiću i Marku Marošu. Maroš je vlasnik prve zaštitarske tvrtke u Hrvatskoj "Noćna ptica", dok je Barišić navodno Pašalićev rođak, a obojica su bili susjedi na splitskim Mejama bračnom paru Sanader kad im je u stan provaljeno i ukradeno pedeset tisuća njemačkih maraka i zlatnina.

U drugoj priči riječ je o iskazu M. Š., financijske tajnice Miroslava Kutle, koja je prije nekoliko godina Državnom odvjetništvu službeno izjavila da je Kutle mnogima za usluge isplaćivao gotovinu, pa tako i premijeru Sanaderu osamsto tisuća njemačkih maraka za uslugu dobivanja kredita u Hypo banci.

U Latinici je objavljena tek priča o aferi s jednim stanom iz obiteljske kuće Sanaderovih u Kozarčevoj 21.

U ekipi Latinice kažu da su vjerojatno nakon trodnevnih pritisaka iz HDZ-a urednik Informativnog programa Vladimir Rončević i njegov pomoćnik Goran Rotim popustili pritiscima pa su izbacili dva priloga.

Emisija neutuživa?

HRTV-ova Pravna služba ocijenila je da emisija koju je Denis Latin montirao ni po čemu nije utuživa, a u ekipu emisije kažu da postoje i pisani dokumenti iz kojih se vidi da je zbog tih spornih priloga u Latinicu pozivan i premijer dr. Ivo Sanader.

Međutim, u vodstvu HTV-a sinoć su neslužbeno komentirali kako je neprofesionalno optužiti bilo koga, u ovom slučaju premijera, a pritom se ograditi tek rečenicom kako druga strana nije željela komentirati optužbe.

Goran Rotim nije sinoć imao nikakva komentara, a Marija Nemčić nije dizala telefonsku slušalicu na naše česte pozive. I autor priloga i urednik emisije Denis Latin uzrujani su zbog, kako kaže Latin, "gebelsovskog zadiranja u autorstvo same emisije" pa je, naglašavaju, sudbina Latinice doista nepredvidiva.