Novi list: 16. 02. 2005.

Poskok a ne USKOK

Piše: Branko Mijić

Za šefa policije treba postaviti bivšeg kriminalca, kaže vječni nogometni trener i bivši predsjednički kandidat Miroslav Blažević. Kada to kaže Ćiro, onda mu svakako treba vjerovati.

Pogotovo što je nakon njegovog posljednjeg novinskog istupa reagirao čak i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić koji je potvrdio da će Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala pozvati gospodina Blaževića na obavijesni razgovor »kako bi pojasnio svoje izjave o sucima koje podmićuje Zdravko Mamić«! Zaista, USKOK je uskočio u zmijsko leglo, samo da njegov ravnatelj Željko Žganjer i ekipa ne ostanu posramljeni kao u slučaju »Mirogoj« Mate Granića i Darinka Bage odnosno Nevenke Tuđman, koju je sud nakon njihove prijave oslobodio optužbe da je koristila svoj ugled i protuzakonito posredovala u namještanju poslova ostvarivši dobit od 1,7 milijuna kuna, dok je Igor Knežević, koji ju je prijavio, kažnjen s dvije godine zatvora uvjetno!

I bez policije se može saznati tko je među utjecajnim nogoloptačkim sucima lako pokvarljiva a skupa roba. Dovoljno bi bilo ispitati njihovu imovinu, prihode i poreze, te ustanoviti određeni, ako ne dramatični, nesrazmjer među njima. Ako se tako nešto ne pristoji kada je Jupiter u pitanju, primjerice premijer Ivo Sanader, zbog čijeg se imovinskog stanja ignoriraju saborska povjerenstva i ekspresno skidaju televizijski prilozi s programa mimo znanja autora, možda bi makar par volova sa zviždaljkom trebalo završiti u kupusu.

Nije samo Zdravko Mamić taj koji bi trebao postati predmetom istrage u malverzacijama oko unosnog businessa kojeg još uvijek, djetinjasto zaneseni, znamo prozaično nazivati »buba marom«. Mogao se Ćiro prisjetiti i 26. svibnja 1999. godine kada je sprega politike i kriminala dosegla svoj vrhunac i kada je »Rijeci« oteta regularna pobjeda i uskraćena titula prvaka Hrvatske koju su tadašnji moćnici darovali voljenom vladaru čije su životne snage evidentno bile na izmaku. Tu je besramnu krađu ondašnji i sadašnji predsjednik HNS-a Vlatko Marković biblijski nazvao »pobjedom katoličanstva«. Možda bi Ćiro mogao ponešto reći tko je to nosio novac nogometašima »Osijeka« uoči susreta na Krk, možda bi mu zrcalo moglo reći tko se to tada nije pojavio na Kantridi na utakmici koja je izravno odlučivala o prvaku?

Unatoč buci koja se zbog nogometa digla do takvih istražiteljskih visina kao što je USKOK, za pretpostaviti je da će sve završiti uz zvuke pjesme »uzalud vam trud tragači, prejaki su za vas svirači«. Već odavno su oni infiltrirani ne samo u političko-sportsko kriminalni milje već i u vrhove tajnih službi u kojima su, manje ili više eksponirani, poput Alojzija Šuprahe, suca, za riječka srca kobnog sraza. Stoga ne haju oni puno na USKOK, njih za sada može opasno ugristi jedino poskok.

Ćiro je definitivno u pravu. Kad već nije uspio postati predsjednikom, možda bi upravo on bio idealnim ministrom policije.