Večernji list: 16. 02. 2005.

Institucije: Uređenje zgrade od 1500 četvornih metara u Demetrovoj ulici stajat će Hrvatski sabor 19 milijuna kuna

Saborov novi dom

Autor: DARKO ĐURETEK

Zgrada u zagrebačkoj Demetrovoj gdje se uređuje novi prostor za zastupnike

Velike promjene očekuju već ove godine saborske zastupnike, ali i sve one koji dolaze na Markov trg. Neki će biti ugodno iznenađeni, ali neke će čekati i ne baš ugodne novosti. Već početkom rujna narodni tribuni krenut će u svoj novi dom u restauriranoj zgradi u Demetrovoj ulici na Gornjem gradu. Ondje se za 70 zastupnika uređuje se 1500 četvornih metara radnog prostora. Sve će to na kraju stajati oko 13 milijuna kuna, ali, tvrde upućeni, riješit će se problem gužve u Saboru.

Svakome soba

Naime, trenutačno samo šefovi radnih tijela i predsjednik i potpredsjednici Sabora imaju svoje kabinete. Ostali borave po klubovima zastupnika. U Demetrovoj 15 neki će sami imati svoju sobu, a manji broj dijelit će je s najviše još jednim kolegom. Uz 40 ureda, bit će tu i tri dvorane za sastanke. Zastupnicima će na raspolaganju biti kafić i čajna kuhinja. Tijekom radova u podrumu zgrade zamijećeni su konstruktivni i problemi s vlagom, pa se odustalo od toga da se taj prostor preuredi u dvoranu za sastanke. Samo za sanaciju vlage potrošit će se milijun kuna! Tijekom radova otkriven je i stari kolni ulaz, pa se, prema zahtjevu Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture, projekt prilagođava novim okolnostima. Na prvom katu u četiri prostorije pronađene su slike na stropu. Prema zahtjevu Gradskog zavoda, sve je pažljivo istraženo i otkriveno 15 slojeva slika. Strop će se zbog svega restaurirati uz 300.000 kuna dodatnih troškova.

Jedan od problema jest i kamo smjestiti zastupnike koji žive izvan Zagreba. Trenutačno je devetero zastupnika u stanovima za službene potrebe. U unajmljenim stanovima smještena su još 62 zastupnika. Za unajmljene stanove plaća se oko 3000 kuna mjesečno, što je bitno manje od mjesečnih troškova za hotelsku sobu, koji su 10-ak tisuća kuna. Stoga se razmišlja o gradnji vlastitog hotela što bi navodno dugoročno bilo mnogo jeftinije rješenje.

Pravo iznenađenje za sve koji na ovaj ili onaj način rade ili dolaze u Sabor, međutim, tek dolazi. Tijekom godine uvest će se sustav evidencije. Tako će se na sve ulaze u zgradu postaviti beskontaktni čitači kartica.

Evidencija

Korisnici, zaposlenici, stranke, predstavnici medija..., dobit će beskontaktne evidencijske kartice s kojima će se registrirati na spomenutim čitačima, a dežurnim će stražarima na ekranu biti dostupni svi podaci s kartice, uključivši i sliku. U svakom će se trenutku znati koliko je ljudi u zgradi, gdje se tko točno nalazi, a konačno će se moći voditi i nepogrešiva kontrola dolaska i odlaska s posla. Kartična evidencija stajat će 400.000 kuna. U Saboru, u kojem je za zaposlene, ali i za zastupnike, organizirano učenje stranih jezika, provodi se ubrzana informatizacija i internetizacija. Tako već 35 zastupnika ima laptope, a u roku četiri mjeseca bit će ih kupljeno još toliko. Primjena elektroničkog potpisa omogućit će upućivanje zakonskih prijedloga u proceduru u elekrtroničkom obliku, što će smanjiti troškove umnožavanja i distribucije takvih zakonskih tekstova na papiru.

Hotel

Jedan je od gorućih problema i gdje smjestiti zastupnike koji žive izvan Zagreba. Trenutačno je devet takvih zastupnika u stanovima za službene potrebe. U unajmljenim stanovima smješetena su još 62 zastupnika. Za takve unajmljene stanove plaća se oko 3000 kuna mjesečno, što je bitno manje od hotelske sobe koja mjesečno stoji 10-ak tisuća kuna. Sve to nije jeftino, pa se razmišlja o izgradnji vlastitog hotela.