Slobodna Dalmacija: 16. 02. 2005.

DOZNAJEMO GLAVNA HAAŠKA TUŽITELJICA IZNIJELA TEŠKE OPTUŽBE U PISMU EUROPSKOJ UNIJI

Del Ponte: Hrvatska je mogla uhititi Gotovinu

Iako sadržaj toga pisma službeno nije i neće biti objavljen, u kuloarima EU-a je procurilo da najteža i najozbiljnija optužba u pismu kaže da je hrvatska Vlada, da je htjela, mogla do sada locirati i uhititi odbjegloga generala Gotovinu, ali da to nije učinila

Piše: Šenol SELIMOVIĆ

ZAGREB/BRUXELLES - Prema sadržaju pisma što ga je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte uručila svim zemljama članicama Europske unije u Bruxellesu, Hrvatska ne bi mogla započeti pregovore 17. ožujka — tvrde Slobodnoj Dalmaciji diplomatski izvori.

Iako sadržaj toga pisma službeno nije i neće biti objavljen, u kuloarima EU-a je procurilo da najteža i najozbiljnija optužba u pismu kaže da je hrvatska Vlada, da je htjela, mogla do sada locirati i uhititi odbjegloga generala Gotovinu, ali da to nije učinila. Europska diplomacija, koja je sada već gotovo jedinstvena oko uvjeta početka pregovora s Hrvatskom, a po kojemu Gotovina do 17. ožujka ujutro treba biti u Haagu, neaktivnost hrvatske Vlade tumači njezinom nespremnošću da se uhvati ukoštac s unutarnjopolitičkim posljedicama uhićenja generala, koji je još uvijek za dio državnog aparata heroj, a ne potencijalni ratni zločinac.

— Tužiteljica je podastrijela dovoljno dokaza zbog kojih u ovome trenutku, ako ne dođe do radikalnih promjena u slučaju Gotovina, Hrvatska ne može početi pregovore 17. ožujka — izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu suradnik predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa.

Izvor Slobodne koji je upoznat sa sadržajem pisane ocjene hrvatske (ne)suradnje s Haagom, a koju je Carla del Ponte proslijedila institucijama EU-a i prijestolnicama 25 zemalja članica, kaže da se ta ocjena sastoji od nekoliko glavnih točaka: prvo, hrvatska je Vlada mogla, ali nije do kraja provela akciju uhićenja generala Gotovine, drugo, hrvatska Vlada ne provodi odlučne i učinkovite akcije s ciljem njegova lociranja i uhićenja, treće, hrvatske državne vlasti u određenim su razdobljima raspolagale s pouzdanim informacijama gdje se nalazi odbjegli general, ali nisu poduzele učinkovite mjere, i, četvrto, hrvatska Vlada ne djeluje jedinstveno i iskreno u javnom tretiranju pitanja jer pojedini njezini dužnosnici i dalje stvaraju afirmativnu sliku o optuženiku.

Ne navodeći detaljna obrazloženja tih pojedinih točaka ili naglasaka iz Del Pontina pisma EU-u, naš izvor pojašnjava kako je ono dovoljno kategorično da ujedini sve članove Europske komisije u stavu kako pregovori, dok se ne podastru novi ključni dokazi o angažmanu hrvatske Vlade, ne trebaju početi u predviđenom roku. I predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso upozorio je iz istih razloga Hrvatsku da za nju osim poznatog seta kopenhaških političkih i ekonomskih kriterija, vrijedi i onaj o bezuvjetnoj suradnji s Haagom. Dopisnica Glasa Amerike iz Bruxellesa, koja je u ponedjeljak razgovarala s nekoliko dužnosnika Europske komisije, prenijela je njihovo upozorenje, odnosno čuđenje držanjem hrvatskog državnog vrha: "Zar niste rezumjeli upozorenje koje su vam neki dan u Zagrebu prenijeli njemački i francuski ministri za EU?"

Šanse su za sada vrlo skromne, ali početak pregovora 17. ožujka ipak nije u potpunosti izgubljen. No, trebat će jako ozbiljni dokazi i rezultati od hrvatske Vlade — upozorava naš diplomatski izvor.

’Visokopozicionirane mreže u RH ga štite...’

BRUXELLES - Glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte izvijestila je Europsku uniju da visokopozicionirane mreže u Hrvatskoj štite odbjegloga generala Antu Gotovinu te da je hrvatska Vlada ambivalentna glede njegova uhićenja, javlja u utorak Reuters pozivajući se na neimenovanog europskog diplomata.

Kako prenosi Reuters, ministri vanjskih poslova EU-a koji se sastaju sljedećeg ponedjeljka u Bruxellesu poslat će Zagrebu zadnje upozorenje da su njegove nade u početak pregovora s EU-om u pitanju, rekao je diplomat.

Glavna tužiteljica predala je izvješće o Gotovini Luksemburgu, predsjedavajućoj zemlji EU-a, koja ga je proslijedila zemljama članicama.

"U njemu se jasno kaže da visokopozicionirane mreže u Hrvatskoj štite Gotovinu, a da je Vlada dvosmislena oko njegova uhićenja", rekao je diplomat.

U nacrtu izjave pripremljene za sastanak ministara vanjskih poslova u ponedjeljak u Bruxellesu, u posjed kojega je došao Reuters, stoji: "Vijeće poziva Hrvatsku da poduzme potrebne mjere u smislu pune suradnje s Međunarodnim sudom za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije i ponavlja da posljednji optuženi mora biti lociran i prebačen u Haag što je prije moguće."

U toj izjavi će se pozvati tijela EU-a da usvoje predloženi mandat za početak pregovora s Hrvatskom 17. ožujka "ako Hrvatska u potpunosti surađuje s ICTY-jem"