Vjesnik: 17. 02. 2005.

Hrvatska hvata Gotovinu svim sredstvima

U Žužulovu se pismu teze iz tužiteljičina pisma kvalificiraju kao neistinite i bez valjanih dokaza/ Pokušava se uvjeriti zemlje EU-a da suradnju Hrvatske s Haaškim sudom ne treba suditi samo na temelju jednog slučaja, nego se treba gledati na sveukupne aktivnosti koje je Vlada učinila, uključujući i sprječavanje aktivnosti ultradesničarskih snaga

ZAGREB - Diplomatski izvori bliski hrvatskoj vladi potvrdili su u srijedu Vjesniku da je ministar vanjskih poslova na odlasku Miomir Žužul sastavio pismo u kojem se pobijaju teze iz pisma glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte upućenom luksemburškom predsjedništvu Europske unije i svim njezinim članicama. Teze iz tužiteljičina pisma kvalificiraju se kao neistinite i bez valjanih dokaza.

U Žužulovu pismu zemlje članice EU-a pokušava se uvjeriti kako Hrvatska čini sve što je u njezinoj moći da riješi »slučaj Gotovina«, te kako ne stoji teza da se u pitanju Gotovinina uhićenja namjerno ništa ne čini.

U Žužulovu pismu na nepune dvije stranice kaže se da nije pravedno ocjenjivati suradnju Hrvatske s Haaškim sudom samo na temelju jednog slučaja, nego se treba gledati na sveukupne aktivnosti koje je hrvatska vlada učinila, uključujući i sve aktivnosti povezane sa sprječavanjem aktivnosti ultradesničarskih snaga.

U tom dijelu hrvatske vlasti najvjerojatnije žele naglasiti sve akcije vezane uz uklanjanje spomenika s ustaškim obilježjima koji su se pojavljivali u posljednje vrijeme, a vjerojatno i uklanjanje velikog postera Ante Gotovine sa zadarskih zidina.

Hrvatska će u svojem obraćanju zemljama članicama naglasiti kako intenzivno traga za odbjeglim generalom i da se u ostvarivanju tog cilja koriste sva sredstva.

Budući da je Carla del Ponte u pismu napisala kako su hrvatske vlasti 2001. godine namjerno pustile Gotovinu da pobjegne, u diplomatskim kontaktima će se naglasiti kako to nije »grijeh« ove vlade.

Komentirajući nastojanja hrvatske diplomacije da pobije navode iz tužiteljičina pisma, diplomati iz zemalja EU-a kazali su Vjesniku da će to biti izuzetno teško jer je Del Ponte iznijela nekoliko teških optužbi na račun hrvatskih vlasti navodeći da im se ne može vjerovati jer sve povjerljive informacije koje im se dostave odmah završe kod Ante Gotovine i njegovih ljudi.

»Najteža od svih je tvrdnja da se Gotovina nalazi u dosegu hrvatskih vlasti, a da one ništa ne čine kako bi ga uhitile. Upravo zato se inzistira na njegovu uhićenju, kao ispunjenju haaške obveze«, kazali su europski diplomati.

Carla del Ponte je u pismu članicama Europske unije dosad najteže optužila hrvatske vlasti za opstrukciju i nedostatak političke volje u traženju odbjeglog generala: ustvrdila je da je Gotovina u dosegu hrvatskih vlasti, pa dok do uhićenja ne dođe suradnja Hrvatske s Haaškim sudom ne može se smatrati potpunom. U pismu stoji da Hrvatska na uhićenju Gotovine nije učinila dovoljno »iako je željela da se stekne dojam da je učinila maksimalan napor«. Osim toga, Carla del Ponte tvrdi da sve povjerljive informacije dolaze brzo do samog Gotovine, da je mreža podrške generalu unutar hrvatskih institucija, da on najveći dio vremena provodi u regiji, a da hrvatska vlada nije pomogla u stvaranju atmosfere koja bi pomogla uhićenju.

»Visoki Vladini dužnosnici danas priznaju da su suradnici generala Gotovine i dalje vrlo dobro informirani o akcijama koje poduzimaju hrvatske vlasti ili pak moj ured da bi locirali Antu Gotovinu. Na primjer, znamo bez sumnji da je informacija koju je djelatnik Tužiteljstva proslijedio hrvatskom dužnosniku proslijeđena ljudima koji podržavaju Gotovinu u manje od 24 sata. Hrvatska vlast nije napravila ni jedan ozbiljan pothvat da osujeti tu mrežu unutar hrvatskih institucija koja je živa i aktivna«, napisala je del Ponte. Hrvatski dužnosnici su nedavno, stoji u pismu, organizirali susret s Gotovinom u mostarskoj regiji, no do uhićenja nije došlo jer ni hrvatske vlasti zadužene za uhićenje, niti međunarodne snage u BiH o tom sastanku nisu izviještene. Del Ponte je iz tog primjera zaključila da hrvatske vlasti Gotovinu ne žele uhititi, nego da su ga jedino pokušale nagovoriti na predaju.

Hrvatske vlasti, s druge strane, naglašavaju da sve te optužbe nisu točne. »Sve navode koji se tiču Gotovinine lokacije odmah smo provjerili i one su bile površne i netočne«, rekao nam je jedan visoki Vladin dužnosnik. Na sastanku Vijeća ministara EU-a u ponedjeljak moglo bi se dogoditi da se tema Hrvatske preskoči, s obzirom na to da o Hrvatskoj nije predviđena rasprava.

Unatoč oštrom pismu, najviši hrvatski dužnosnici još se nadaju da postoji šansa da Hrvatska pregovore s Unijom počne 17. ožujka. »Još nije sve propalo, dobili smo uvjeravanja da šanse za početak pregovora još postoje«, kazali su nam hrvatski dužnosnici.

Bruno Lopandić